Sex raka SM-finaler följdes förra säsongen upp med en sjätteplats i SHL och ett uttåg i kvartsfinalen. Den här säsongen, med 18 omgångar kvar att spela, ligger AIK åtta i tabellen.
– Vi är oerhört stolta över den resa vi gjort med raka finaler, seriesegrar och dubbla guld. Men att tro att vi för alltid ska vara i den allra högsta toppen, år in och år ut – ja, då är ju hockey en form av maskinsport, säger Pea Israelsson, som ser stor potential i årets upplaga trots nuvarande placering:
– Ett lag blir bedömt efter säsongen och med trepoängsystemet går det fort uppåt och även neråt. Det är mycket kvar att spela om, och man kan inte göra så mycket än att avvakta och se vart säsongen tar vägen.
Tunt offensivt
Den allmänna analysen av årets AIK-upplaga är att bredden, framförallt offensivt, är för tunn. Att det bara är en formation som kontinuerligt producerar.
Läget blir då ändå mer prekärt då Oscar Möller, Pär Lindholm och Joakim Lindström med allra största sannolikhet försvinner till OS och då missar fyra viktiga matcher i SHL.
Öppnar det för nyförvärv?
– Först och främst, om vi hade pengar för att värva, vad får vi tag på för spelare just nu? Var hittar man en ny Jocke, Oscar eller Lindholm?, säger Pea, som då tänker på ersättare under OS.
Men kan det komma en värvning för att spetsa för resten av säsongen?
– Jag tror inte att det kommer att bli så. Vi har ju faktiskt gjort en värvning redan i Jimmie Ericsson, som ligger utöver budgeten. Sen kan det givetvis finnas andra lösningar, som exempelvis att låna in spelare. Samtidigt ska vi komma ihåg att vi har väldigt duktiga juniorer.
AIK är sett till tillgångar en av SHL:s rikaste klubbar. Däremot är läget, enligt Israelsson, mer komplicerat än så:
– Vi har inte de pengar som alla tror att vi har då 26 miljoner är placerade i C-hallen, cirka åtta miljoner i lägenheter samtidigt som vi har mer än ett herrlag att tänka på där bland annat 12-13 miljoner varje år går till vår juniorsatsning samtidigt som vi vill satsa på damlaget. Så det är inte bara att köpa, vilket många kanske tror.
Pea Israelsson och Skellefteå AIK får ofta frågor, från främst supportrar och folk runtom i bygden, som bland annat vill veta varför AIK väljer att satsa i en ny restaurang och andra liknande investeringar istället för att exempelvis skjuta till mer pengar i spelarbudgeten.
Vad säger du till dem?
– För det första, när vi från början skrev på hyreskontraktet för Skellefteå Kraft Arena, så hade vi inte spelat en dag i SHL på 16 år. Och då var vi kanske för försiktiga och byggde då för lite restauranglokaler, diskutrymmena var alldeles för små samtidigt som vi hade dåliga personalutrymmen och så vidare. Så därför var vi tvungna att göra en uppdatering av de lokalerna för att först och främst få till vettiga arbetsmiljöförhållanden. Sen så är det så att vi idag säljer väldigt mycket biljetter via restaurangen i form av matchpaket. Så för oss var det ett sätt att utveckla verksamheten på längre sikt, säger Israelsson och fortsätter:
– Kortsiktigt hade vi givetvis kunnat köpa fler spelare. Men samtidigt handlar det syvende och sist om resultaträkning, och där kan vi inte gå hur mycket minus som helst. Nu gjorde vi det visserligen i fjol (-17 miljoner), men vi vill absolut inte hamna i den situation där vi tvingas sälja C-hallen, och förövrigt finns det nog inte så många köpare av C-hallen.
Knivig sist
Läget är på flera sätt knepigt för AIK och klubbdirektören, som brottas mellan att få ihop en hel verksamhet samtidigt som herrlaget i skrivande stund ligger utanför en topp 6-placering.
Ett missat slutspel, alternativt ett tidigt uttåg i en kvartsfinal, innebär också förlorade intäkter då en slutspelmatch på hemmaplan i runda slängar ger en miljon till klubben.
– Sist men inte minst så är ju verkligheten den att vi tappar publik och således även intäkter. Och vi är på flera sätt beroende av vår publik, framförallt på matcherna som en sjätte utespelare. Det är mycket viktigare än vad man kanske tror. Så jag hoppas verkligen vår publik kommer till arenan och stöttar oss så lovar jag att vi kommer göra allt vi kan för att lyckas både på och utanför isen, avslutar Pea Israelsson.
Det är inte bara att köpa, vilket många kanske tror.