Norskan Marit Bjørgen ska ha tränat 940 timmar per år när hon var som bäst, landsmaninnan Therese Johaug sägs ligga runt 1 000 och det talas om att finländaren Iivo Niskanen dragit upp träningsdosen till smått osannolika 1 100 årliga timmar, det vill säga i snitt över tre timmar per dag.
Antalet träningstimmar är ständigt närvarande när det ska analyseras hur de bästa längdåkarna blir så bra. Men fokuset på mängd är för stort, tycker Frida Karlsson.
Den 20-åriga stortalangen har därför lagt om sin träning.
– Vi försöker verkligen fokusera bort timtänket som är lite kultur inom längdskidåkningen, det att man ska träna så mycket som möjligt och bara vara ute i flera, flera timmar om dagen. Vi försöker ha kvalitet på det man gör och kanske hellre att man i stället drar ner någon timme. Det tänket passar mig, säger Karlsson.
Stoppades efter hälsokontroll
Det som inträffade i december förra året har naturligtvis påverkat henne. Då stoppades hon från tävling efter att inte ha klarat landslagets hälsokontroll, och missade stora delar av säsongen. Hon har mött väggen en gång och vill inte göra det igen.
– Jag lärde mig otroligt mycket. När jag blev stoppad och sedan kom igång med träningen igen så gjorde jag väldigt få timmar, men alla timmar jag gjorde var med 110 procent fokus, 110 procent kvalitet, och jag tar med mig mycket därifrån. Jag vill verkligen ha det fokuset i stället för att ha antalet timmar som fokus.
– Om jag inte hade gått över gränsen, då hade jag kanske inte tagit så mycket lärdom som jag har gjort nu.
Avslutningen på säsongen blev ändå en succé när Frida Karlsson knäckte självaste Therese Johaug och tog sin första världscupseger i karriären genom att vinna Holmenkollens klassiska tremil.
Pengarna på väg
Nu är dessutom segerchecken på väg. Prissumman på drygt 100 000 kronor har dröjt då den norska arrangören haft problem med ekonomin.
– Jag fick ett mejl från mamma att pengarna var på väg. Så de har nog löst det. Men ska jag vara helt ärlig så läste jag i tidningen att jag inte hade fått pengarna, så jag hade inte jättekoll på det. Men självklart ska rätt vara rätt. Det är kul att veta att man får dem.
Efter att ha tillbringat några veckor i en fjällstuga är Frida Karlsson nu tillbaka hemma i Sollefteå. Än så länge har coronapandemin, som stängt ner i princip all idrott, inte påverkat hennes vardag alltför mycket.
– Man tänker lite extra på vilka tider man handlar, och man försöker att inte vara bland så mycket folk. Men när man är ute i skogarna och springer stöter man inte på så många, så för mig är det ett ganska normalt liv.
Inställda läger
En märkbar skillnad blir ändå frånvaron av landslagsläger i sommar. Det första, i norska Sognefjell i maj, har redan ställts in medan ett läger i juni ser ut att gå samma öde till mötes.
– Man kommer inte kunna ta del av den sparring som det innebär att vara på läger, när man får mäta sina krafter med de andra tjejerna och känna att man jobbar tillsammans. Men samtidigt får jag mer tid med min tränare på hemmaplan, Per Nilsson. Så på det sättet är det ju bra.