Helgen som sätter liv i det lilla samhället är här

Villvattnet har slagit på stort i år. Sveriges bästa banbyggare, kurvan som går uppåt igen gällande anmälda lag och internationellt domarteam. "När folk kommer hit så märker vi hur fantastiskt glada de blir av att arragemanget hålls just här", säger Villvattsbon Rolf Hedquist.

Det internationella domarteamet.

Det internationella domarteamet.

Foto: Amal Ibrahim

Sport2024-07-06 17:30
undefined
Gunilla Blomberg med sin häst U-Lotus, som dessutom är en travhäst.

Första helgen i juli arrangeras varje år Villvattskampen ute i Villvattnet av Villvattnets Körsällskap. Det lilla samhället på närmare 13 invånare som ligger beläget cirka 65 kilometer från Skellefteå håller i år i Norrlandsmästerskapet. 27 ekipage tävlar under helgen i sportkörning och ska mätas i tre olika grenar - dressyr, precision och hinder. Dressyr och precision (även kallat konkörning) är de två grenar som det tävlas i under lördagen. På startlinjen fanns deltagare från bland annat Boden i norr till Norge i väst.

Det skiljer sig en del i både nivå och åldrar på de tävlande. Under lördagsförmiddagen tävlade de som tillhör den lägre klassen och lördagseftermiddag de som tillhör den högre.

undefined
Rolf Hedquist har tidigare jobbat för Villvattnets Körsällskap i många år. Idag står han som markägare där tävlingen årligen hålls.

För Villvattsborna är denna helg en höjdpunkt och inte minst för han som har varit med sedan start, Rolf Hedquist:

– Innan pandemin hade vi väldigt mycket tävlande och publik. Som mest hade vi 1500 människor i publiken, så att få anordna denna tävling har varit och är en mega händelse i Villvattnet. Vi börjar äntligen komma upp i högre nivåer igen när det gäller siffrorna, vilket är väldigt glädjande, säger markägaren till där arrangemanget hålls.

Villvattnet Körsällskap har generat en rad olika topp ekipage genom åren. Ett välkänt namn inom sportkörningen är Maria Nyström som har föreningen som moderklubb och som även har gått in som ordförande i klubben. 2023 blev Maria utsedd till den sjätte bästa svensken i Nordiska och baltiska mästerskapen. Maria har även två döttrar som går i samma fotspår som sin mamma.

undefined
Rolf Hedquist och Maria Nyström.

Inför helgen står två stycken som anmälda för att kunna kvala in till SM men Maria är redan inkvalad till SM, så poängen från helgens tävling står endast som en bonus för att kunna uppnå bra resultat för Burträskbon:

– Eftersom att jag har tävlat en del internationellt så räknas de resultaten in vilket gör att jag redan är kvalificerad till SM, berättar Maria och fortsätter:

– Men för tävlingen idag så känns det extra kul att vi har fått så många starter. Prioriteten har ändå legat på att få igång tillväxten igen kring denna tävling. Sporten har tyvärr haft mycket tapp senaste åren. Sedan vill vi givetvis hålla hög klass på denna tävling, säger Maria.

undefined
Kamilla Viklund som tävlade i par med sina två hästar Daddy´s boy och Deborus.

Mästerskapets sista tävlingsdag sker under söndagen. Då tävlas det endast i en gren, hinder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!