Världssporten rotar sig i Skellefteå: ”Fått enorm respons”

En ny satsning är på väg att ta form i Skellefteå. Det handlar inte om vilken sport som helst – en som det egentligen aldrig funnits någon plats för i Skellefteå. Biju Sukumar, en av initiativtagarna, hoppas nu kunna väcka världssporten cricket till liv i norra Västerbotten: ”Vi hoppas att fler svenskar ska våga komma och prova”, säger han förväntansfullt.

Glädje och skratt på Anderstorps IP av ett gäng cricketälskare.

Glädje och skratt på Anderstorps IP av ett gäng cricketälskare.

Foto: Donna Richmond

Sport2024-07-03 08:00

Nyheten i korthet

  • Cricket, en av världens största sporter, håller på att ta form i Skellefteå, norra Västerbotten, tack vare en grupp människor från Indien.
  • Initiativtagarna hoppas att fler svenskar kommer att prova på sporten, vilket bevisas av den positiva responsen de har fått på sin första cricketturnering i Skellefteå.
  • Trots att cricket är relativt okänt i Skellefteå, har det blivit en av de snabbast växande sporterna i Sverige, och initiativtagarna hoppas att sporten kommer att bli mer inkluderande i framtiden.

När Norran var på besök på Anderstorp IP möttes vi av både vuxna och barn som samlat för detta historiska evenemang. Familjer var på plats för att både se, spela och heja fram de sex olika lagen i Skellefteås kanske första cricketturnering någonsin. 

Sporten rankas som en av världens största, oftast på andra plats efter fotbollen. Och i Sverige har cricket kommit att bli en av de mest snabbväxande sporter.

Men i Skellefteå utövas den knappt. Biju Sukumar, som kommer från Indien, förklarar att cricket är som en typ av religion i hemlandet, att den ses som helig och dessutom räknas som den mest populära sporten av dem alla. För enligt Biju Sukumar finns det ingen annan sport som kan mäta sig med cricketen sett till antalet utövare.

undefined
Både vuxna och barn samlades på Anderstorp IP.
undefined
Cricket turnering på Anderstorps IP.

En grupp på tio personer, alla från just Indien och numera bosatta i Skellefteå, är de som ligger bakom denna satsning. Till en början spelade de endast med varandra på helgerna, men har nu bestämt sig för att försöka lyfta fram sporten på en ny nivå:

– Vi har spelat mycket inomhus, men nu när sommaren kom så har vi börjat spela alltmer utomhus. Det var väl egentligen där som idén uppkom. Vi ville testa och se hur intresset kring cricket såg ut i staden. Och då bestämde vi oss för att skapa en cricketturnering, förklarar Biju och fortsätter: 

– Vi har fått en enorm respons på detta. Vi hade knappt räknat med att fyra lag skulle anmäla sig, men det slutade med att sex lag anmälde sig för att delta i turneringen. Det är inte heller bara de som är med och spelar som har visat ett intresse, även de som kommit hit för att kolla på matcherna, heja samt visa upp sitt stöd och engagemang.
 

undefined
Biju Sukumar, en av initiativtagarna, var med och spelade och hoppas nu att intresset för sporten ska växa sig ännu starkare i Skellefteå.
undefined
De sex tävlande lagen kämpade om medaljerna under söndagen.
undefined
Medaljer och pokaler delades ut till vinnarna.

I denna turnering, som avgjordes en söndag i ett soligt och varmt Skellefteå, var det främst deltagare – med någon form av bakgrund eller kännedom kring cricket – människor från Indien, Bangladesh, Sri lanka, Pakistan och Afghanistan. 

Men initiativtagarna är hoppfulla om att fler personer, vare sig med eller utan bakgrund inom sporten, vill komma och prova på och spela:

– Förhoppningen är att kunna bredda, både i åldrar och bakgrund. Det finns massa barn här idag som intresserar sig i cricket, vilket är väldigt kul, säger en inspirerad Biju Sukumar och fortsätter:

– Sedan hoppas vi också på att fler svenskar ska vilja våga sig på att testa cricket. Det vore väldigt roligt.    
 

undefined
Både barn och vuxna samlades på Anderstorp IP.
undefined
Det var glatt humör när (kanske) Skellefteås första cricketturneringen arrangerades den gångna söndagen.

FAKTA

Vad är cricket?

  • Ett bollspel som utövas mellan två lag med vardera elva spelare. Cricket kan dateras till åtminstone 1500-talets England, och utvecklades till nationalsport i landet under 1800-talet. Cricket spelas på en stor ovalformad gräsplan och liknar baseboll i grunden.
     
  • Sporten är en folkfest i länder som Indien, Bangladesh, Pakistan men även i Australien, England, Västindien och Sydafrika. Matcherna spelas över flera dagar och varar mellan 90 minuter upp till tre timmar.
     
  • Indiske Sachin Tendulkar är en av världens största och mest populära spelare med cirka 50 miljoner följare på Instagram.
     
  • Man brukar säga att det finns mellan 3–4 miljarder cricketfans runtom i hela världen.             
undefined
I cricketturneringen på Anderstorps IP fanns deltagare med bakgrund från länder som bland annat Indien och Sri lanka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!