På söndagar är det full fart hela dagen i simhallen i Norsjö, så också denna söndag. Klockan har precis slagit fyra och barnen födda -10 har just hoppat i badet. Efter lite plask i vattnet får barnen i uppgift att välja varsin dykring som innehåller en övning.
- Rör er som delfiner, ropar en av tränarna, och snart sjuder det av liv i bassängen.
Lite senare är det dags för de äldre barnen att träna. Maja Grenvall, 11 år, tycker att simning är roligt och har simmat sedan hon var 6-7 år. Kompisen Isabell Harnesk är inne på sitt fjärde år.
Varför är det viktigt att kunna simma?
- Om man ser någon som faller i vattnet eller genom isen så kan man rädda dem, säger Isabell.
- Eller om man gör det själv, fyller Maja i.
Båda tjejerna gillar att tävla och vill göra det i framtiden också.
- Det är kul även om man inte vinner, tycker Maja.
Simning är populärast bland de yngre barnen. Enligt Jenny och ordförande Fredrik Källströmer kan det finnas flera förklaringar.
- Simklubben är väl förankrad i samhället och det är en trygghet för föräldrarna att barnen är simkunniga. Det känns som en självklarhet för många att barnen ska kunna simma, säger Jenny.
Fredrik tror också att en bidragande orsak kan vara att barnen inspirerar varandra och att föräldrarna blivit mer medvetna.
Han tror även att den ekonomiska biten spelar roll.
- Simning är ju ingen materialsport, ett par badbrallor och sedan är de igång, konstaterar Fredrik.
Tack vare de ideella förmågorna i klubben är medlemsavgifterna hanterbara för de allra flesta familjer, tror Jenny och Fredrik.
Norsjö simklubb bildades 1973 och intresset för simning i Norsjö har varierat under åren. Fredrik har varit engagerad i klubben i 13 år, både som ordförande och tränare. För honom blev det naturligt att engagera sig när barnen började simma.
Klubben behövde ledare och Fredrik har själv simmat i sin ungdom. Samtidigt såg han det som en kul grej att göra tillsammans med sina barn.
-Nu har jag inga barn kvar här i simklubben, men likafullt är jag kvar, säger Fredrik och skrattar.
Även Jenny har ett förflutet i Norsjö simklubb, hon var en av få i sin ålder som fortsatte med simning även på högstadiet. Precis som för Fredrik var det hennes barn som förde henne tillbaka till simklubben. Totalt är det 25 föräldrar som ställer upp och hjälper till i föreningen.
Några tävlingar blir det knappt längre för klubben, förutom några få stora tävlingar som ungdomarna deltar i. Tidigare hade inlandskommunerna Lycksele, Malå, Dorotea, Åsele och Vilhelmina en egen tävlingsserie som kallades för Zonsim.
- Men många andra inlandsföreningar har ramlat bort eftersom, säger Fredrik.
Norsjö har dock fått vara med i Skellefteås motsvarighet till Zonsimmet de senaste åren, däremot får de inte delta i kommunmästerskapet.
Dessutom anordnar Norsjö ett eget klubbmästerskap. Årets tävling genomförs den 25 februari.
Simklubben uppmärksammades med NIDS-priset på Stoorfesten förra året, en utmärkelse som Norsjöidrotten i samverkan delar ut.
I potten låg 5 000 kronor.
- Man blir glad och stolt, det är roligt att bli uppmärksammad, tycker Fredrik och får medhåll av Jenny:
- Det är kul att de lyfter fram en viktig idrottsverksamhet som behövs.
Klubben har redan bestämt vad de ska göra av pengarna. Det blir en fortbildning för ledarna för att öka kompetensen i klubben.
Ett bra initiativ tycker Åsa Harnesk, en av tränarna.
- Det kommer till barnen i slutändan, säger hon.
Framtiden för simklubben ser ljus ut i dagsläget. Fredrik tror att det kommer att gå jättebra så länge alla hjälps åt och de ideella krafterna ställer upp.
- Vi jobbar alla för att klubben ska vara kvar för den är så viktig, säger Jenny.