Idén till satsningen som heter Moröresursen, föddes efter att berättelser från tränare och ledare i klubben nådde klubbledningen.
– Vi fick signaler att det fanns ungdomar vars föräldrar inte hade råd att betala medlems- och deltagaravgifter. Och dessa ungdomar riskerade att hamna i en grupp som till slut slutar att spela fotboll, berättar Morön BK:s ordförande Leif Bingebo.
– Vi har lutat oss en del mot "Idrott för alla”, men nu kände vi att vi också måste ta ett ansvar. Vi har byggt upp det ungefär som Gimonäs i Umeå har gjort, och vi räknar med att 15-20 ungdomar varje år kommer att få hjälp.
Medlen ur fonden ska gå till att täcka medlems- och deltagaravgifter.
– Medlemsavgiften ligger på 250 kronor, deltagaravgiften är mellan 900 och 1 600 kronor per år. De allra yngsta deltagarna har ingen deltagaravgift, det är de lite äldre som har det.
Om man måste hjälpa de med begränsad ekonomi för att deras barn ska kunna spela fotboll – är det inte avgiften som är för hög då?
– Vi tycker att fotbollen håller sig lågt, det finns flera idrotter som är betydligt dyrare. Vi håller ju i tröjor och så vidare. Men det är klart – fotbollsskor kan kosta kring tusenlappen.
Ansökningarna från föräldrarna som önskar stöd kommer att handläggas av en mindre grupp från Moröns organisation.
– Vi har sagt att vi ska vara obyråkratiska och att handläggningen ska ta ungefär en vecka. Vi kommer att lita en del på ledare och tränare, som oftast har bra koll.
Finansieringen av projektet har löst med hjälp av sponsorer och organisationer som har klivit in.
– En del har tyckt att det har varit så värdefullt att de gör en särskild satsning på det här.