Skellefteå kommun har under lång tid erbjudit flertalet så kallade LIU-utbildningar, lokala idrottsutbildningar, i de kommunala gymnasieskolorna. Inför höstens gymnasieval fanns 18 olika sporter att välja mellan, och förutom de största sporterna som ishockey och fotboll har sporter som basket, ridning, friidrott och ny för hösten discgolf funnits i urvalet.
Nyligen meddelade Skellefteå kommun föreningar runt om i kommunen om förändringar i LIU-verksamheten. I flertalet fall har utbildningarna varit i föreningarnas regi, något som nu ska förändras. Tränarna för de specifika sporterna ska från och med höstterminen 2025 vara anställda av Skellefteå kommun för att genomföra LIU.
I samma meddelande kom beskedet att enbart innebandy, ishockey och fotboll kommer vara valbart för LIU-utbildningarna – från och med nästa höst.
”De idrotter som framöver ska erbjudas inom LIU behöver ha tillräckligt stora och stabila elevgrupper. LIU är ett individuellt val och kommer framöver ha samma krav på sig som övriga ämnen då gymnasiets resurser krymper. I nuläget är elevgrupperna tillräckligt stora endast inom ett fåtal av de 18 idrotter som idag erbjuds. Det innebär att vi inför hösten 2025 endast erbjuder fotboll, ishockey samt innebandy som LIU”, skriver kommunen.
Lina Lundgren Holmström, idrottssamordnare på Skellefteå kommun, berättar för Norran om bakgrunden till den stora förändringen som nu görs.
På vilka grunder tas detta beslut?
– Det är egentligen två saker. Vi ska öka rättssäkerheten, vi vill förtydliga ansvaret för utbildningen och förbättra kvaliteten, och då måste vi anställa egna lärare till varje idrott. I dag har vi många idrotter där vi bara har några få utövare, och där har vi haft avtal med föreningar som skött den praktiska delen, men nu vill man att lärare ska anställas till varje idrott och då blir det en ekonomisk fråga
– Då har vi titta på de grupper där det är fler än 20 elever per årskull vilket gjorde att vi landade i att bara fotboll, ishockey och innebandy hade den tillräckliga mängden utövare för att det skulle vara ekonomiskt försvarbart att anställa lärare, fortsätter Lina Lundgren Holmström.
Har något specifikt inträffat som gör att beslutet tas nu?
– Det finns ett par anledningar, men framför allt är det ju av ekonomiska skäl. En utredning har gjorts på förvaltningen under året som ligger till grund för beslut. Rektorerna har sett över de individuella valen i stort också, och ser då LIU som ett val bland övriga. Gymnasiet står inför stora ekonomiska utmaningar.
Hur stora måste elevgrupperna vara för att LIU-utbidlningarna ska få finnas?
– Det är 20 stycken. LIU är ju ett individuellt val och då tänker man att det ska vara lika som i andra individuella val där små grupper, detta gäller ju även andra ämnen utanför idrotten inom individuella valet som inte har fler än 20 sökanden.
Har beslutet tagits i diskussion med någon förening?
– Rektorerna Linda Grenholm och Tobias Ejdeholm har tagit beslutet, det kan de göra eftersom det är ett individuellt val. Sen har vi även träffat de föreningar som blir mest påverkade. Övriga föreningar har fått ett mejl, berättar Lundgren Holmström.
Hur blir det för de elever som redan påbörjat LIU i de idrotter som försvinner från och med höstterminen 2025?
– Vi har ju avtal med alla föreningar som går ut nu i vår, så vi ska nu börja träffa föreningar som har elever som går i ettan nu för vi vill ju de ska få slutföra sina utbildningar. Alla som börjat ska få slutföra. Vi upplever att de föreningar vi pratat ser till ungdomens bästa.
Vad krävs för att fler sporter ska tillkomma som NIU framöver?
– Det jag tänker är att det i så fall finns ett underlag för en så stor grupp där man kan anställa en lärare. Det är ju de krav Linda och Tobias har satt upp, det ska finnas ett 20-tal elever. NIU är nämndsbeslut, det omfattas inte av detta. Där handlar det enbart om anställd lärare nu.
Förändringen för LIU påverkar inte de fyra valbara nationellt godkända idrottsutbildningarna (NIU) i Skellefteå, som framöver fortsätter vara fotboll, ishockey, friidrott samt taekwondo.
Däremot kommer även instruktörerna för samtliga NIU-utbilningar vara anställda av Skellefteå kommun från och med hösten 2025. Det beslutades tidigare i år.
– Vi kommer att anställa lärare på de NIU-idrotter vi idag inte har lärare på. Det gäller ishockey och friidrott. På NIU fotboll och taekwondo har vi redan anställd personal, förtydligar Lina Lundgren Holmström.