Anders Hübinette är förbundsjurist och gruppchef för svenska fotbollsförbundets tävlingsavdelnings rättsgrupp. Han har, enkelt sagt, bra koll vad det är som gäller när det handlar om juridik och fotbollsövergångar.
Och han börjar med att redovisa hur allt egentligen ska fungera vid en spelarövergång från en klubb till en annan.
– De två klubbarna kommer överens, alla parter skriver på ett kontrakt och fyller i registeringshandlingar och det kommer in till oss, så att spelaren blir omregisterad i vårt register, berättar Hübinette.
– Är det så att det uppstår tvister kring det här och klubbarna inte kan komma överens så blir det i slutändan ett fall för skiljenämnden för att slå fast vems spelaren är.
I just det här fallet, när det gäller Gyasi och Akubuine, är det bara spelarna själva som har skrivit på kontrakten. Men sedan dröjde det innan IFK Luleås representanter skrev på kontrakten – och sedan spelarna drog av hälsenorna har de låtit bli.
Och det verkar som att påskrifterna än så länge är väldigt lite värda.
– Om spelare är registrerade för en viss klubb är det just det som gäller fram till dess att motsatsen är bevisad, säger Hübinette.
Skellefteå FF har hela tiden hävdat att klubben har haft ett muntligt avtal om en övergång med IFK Luleå. IFK Luleå har legat lågt med kommentarer, men något muntligt avtal har de aldrig nämnt.
– De som vill hävda att de har ett muntligt avtal har en större juridisk uppförsbacke, konstaterar Anders Hübinette, som dock lämnar en brasklapp:
– Sen kan juridiken vara betydligt mer komplicerad än så.
Att två spelare skadar sig på exakt samma vis och har exakt samma kontraktsstrul gentemot två klubbar, det hör onekligen inte till vanligheten. Det kan även Anders Hübinette bekräfta.
– Nu har jag inte så lång erfarenhet just här, men under de fyra år som jag har jobbat med fotbollsförbundet har jag inte hört något sådant här. Det låter riktigt olyckligt.
Om spelare är registrerade för en viss klubb är det just det som gäller fram till dess att motsatsen är bevisad.