1996 startade Skellefteå Aikidoklubb. Det var Rabbe Anklew som tog med sig sporten.
– Jag hade tränat i Umeå och pendlat. Jag hade precis tagit svart bälte och kände att jag ville göra något mer. Så jag började i skollokal. Det var jag och min bror och våra barn.
Klubben har sedan dess hunnit bli mer solid och har sin hemvist i Skellefteås centrum för budo: Campushallen.
En speciell kampsport
Aikido sticker ut i budofamiljen genom att inte vara en tävlingssport.
– Det är mer en filosofi och aikido betyder ju harmonisk.
Budogrenen handlar om att lära sig självförsvar. Även om träningen innebär att du både får öva att försvara dig och attackera – finns inget som har utvecklats till ett tävlingsmoment.
– Han som tog aikido till Sverige, Jan Hermansson, sa att ”man kan tävla i allt”. Men i aikido har det aldrig skapats något sådant moment. En annan inom sporten, Jan Eriksson, sa: ”Aikido är hållbart”. Det går ju ut på att använda så lite energi som möjligt för att försvara sig. Och ju mer energi som den som attackerar använder, desto större effekt blir det.
Uppvisning
Lägret brukar kunna locka över 200 besökare, när det arrangeras vartannat år. Men geografin har försvårat en del.
– Vi är runt 130 personer med alla instruktörer också. Det är väl helt okej med tanke på att aikidon har sitt fäste i södra Sverige.
Bland instruktörerna finns också legendaren inom sporten, Jan Hermansson, som tog sporten till Sverige.
Målet med lägret är också att sprida sporten. 16.30 under lördagen i campushallen är det stor uppvisning och öppet hur för alla som är intresserade.
Aikido är hållbart.