När Erica vann monteryttar-SM på Åby den gångna helgen hyllades hon stort av tv-expertisen för sitt taktiska upplägg, men även hennes effektiva och framåtlutande stil på hästryggen blev väldigt omtalad efteråt.
– Sedan jag var i Frankrike 2011 och lärde mig väldigt mycket om monté har jag utvecklat en egen speciell stil som blivit lite unik i den här sporten. För mig har det handlat om att hitta rätt balans över hästen och ha en position där man stör hästen så lite som möjligt.
– Det är också kul att få höra av andra att man får ut maximalt av hästarna. Och i det sammanhanget vill jag framhålla att jag aldrig någonsin fått drivningsböter i monté sedan jag började rida lopp och det är jag stolt över.
Montéridning är en disciplin som kräver bra fysik och för att få utöva sporten i Sverige måste man klara ett fystest varje år.
– Det är en mjölksyresport där det framförallt gäller att vara stark i ben och axlar. Självklart krävs också bra kondition, men den skaffar jag mig genom ridningen. Att springa är bland det tråkigaste jag vet och det gör jag bara när det obligatoriska löptestet ska göras, säger Erica.
Bästa året
På tävlingsbanan har Erica Guldhag haft sitt överlägset bästa år någonsin med totalt tio segrar (åtta i monté och två i sulkylopp).
– Fram till den här året så hände det bara två gånger att jag red en häst som var favoritspelad. Normalt brukade jag bara få uppsittningar som tillhörde bottenskiktet i startfältet och jag brukade aldrig vara rankad i programmet.
– Det här året har jag utan tvekan fått chansen bakom bättre hästar och det avspeglar sig också i resultaten. Jag brukar ha inställningen att rida för seger i varje lopp, men samtidigt kan man inte trolla om man inte har en tillräckligt bra häst, säger hon.
Värt de långa resorna
Erica Guldhag är tvåbarnsmamma och egen företagare. För de flesta skulle det gott och väl räcka med det.
– Montén är min hobby och en himla kul sådan. Visst blir det väldigt många långa resor bara för att rida en enda häst, men för mig är det värt det.
Hon tycker att många yngre aktiva ger upp travet lite för snabbt.
– Jag kommer från en familj där både pappa och mamma har hästar, men de aldrig fött mig med egna hästar utan jag har kämpat mig fram själv. Nu står jag här och är svensk mästare, men det har tagit mig många år att nå dit.
Högre status
Erica skulle också gärna se att montén fick lite högre status hos travtränarna i norr.
– Tyvärr har montén här uppe blivit en slags sista utväg för hästar som inte duger i sulkylopp. Men jag tror att många bättre hästar skulle gilla omväxlingen att få starta i monté lite då och då. För många kan det ge en nytändning.
Hon nämner själv åttaårige Big Believer som ett bra exempel. En häst som gjorde montédebut den här säsongen och som på sex montéstarter aldrig varit sämre än tvåa.
– Det roliga är att Big Believer även blivit en bättre sulkyhäst sedan han började starta i monté. På medeldistans har han sänkt sitt rekord två sekunder i år, vilket är helt otroligt då det handlar om en häst som gjort 77 starter.
˝Jag brukar ha inställningen att rida för seger i varje lopp, men samtidigt kan man inte trolla om man inte har en tillräckligt bra häst”