Ellen inför mästerskapsdebuten på Para-SM: ”Har en riktigt god medaljchans”

18-åriga Ellen Larsson från Skelleftesim har nått ett stort mål när hon i helgen tävlar för första gången på Para-SM. Och debutanten hoppas på en pallplats. "Kvaltiderna var inte superhårda, så jag har nog en god chans", säger hon.

Där hon trivs bäst är i Eddahallens bassäng.

Där hon trivs bäst är i Eddahallens bassäng.

Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Sport2019-06-27 15:58
undefined
Ellen Larsson tävlar på Para-SM i Malmö nu i helgen.

18-åriga Ellen Larsson från Skelleftesim har nått ett stort mål när hon i helgen tävlar för första gången på Para-SM. Och debutanten hoppas på en pallplats. "Kvaltiderna var inte superhårda, så jag har nog en god chans", säger hon.

Under tio års tid har Ellen Larsson lagt många timmar på att simma fram och tillbaka i Eddahallens bassäng. Under ett träningspass kan hon simma över 6000 meter. Under en träningsvecka kan hon simma runt 40 000 meter.

I mars blev hon klassad till Para-SM som hålls nu i helgen nere i Malmö där hon ska göra sin mästerskapsdebut.

– Det är viktigt att tävla på SM om jag ska kunna utmana om en plats i landslaget framöver, något som varit en dröm för mig. Men för att komma dit måste jag synas lite på större tävlingar då de som finns här uppe i norr inte är så stora, säger Ellen.

Att bli ”klassad” till Para-SM innebär att en sjukgymnast undersöker rörlighet och muskelstyrka, och sedan får man utföra simtester. Sedan får man en siffra mellan ett och tio som benämner vilken typ av funktionsnedsättning man har och hur man kan tävla med den.

undefined
Där hon trivs bäst är i Eddahallens bassäng.

Ellen föddes med sneda fötter och har opererats flera gånger, vilket medfört att rörligheten i fötterna är nedsatt. Sen är hon även svag i vaderna.

Att få representera Skellefteå på Para-SM tycker Ellen är kul, men främst lite nervöst.

– Fast jag blir ju nervös vilket som, även inför de mindre tävlingarna, säger hon och skrattar.

Klubbkamraterna har stöttat henne i SM-satsningen, men hon har inte berättat för alla att hon har kommit med. Det här med att ”skryta” är inte riktigt hennes grej.

– Det har känts lite konstigt att berätta, så de får väl reda på nu när de läser tidningen, haha! Tror jag tycker det känns konstigt i och med att jag inte känner mig som någon med en funktionsnedsättning. Och sen gillar jag inte att skryta heller.

Kvalificeringstiderna som kommer gälla under helgen ligger hon bra till i jämförelse med och i de olika klasserna kommer hon få möta simmare med blandade funktionsnedsättningar.

– Kvaltiderna var inte superhårda, så jag har nog en god chans. Fast det beror på vilka som tävlar och om jag tar mig in.

undefined

Tränaren Linda Nedergård tycker att Ellens möjligheter att skrälla som debutant och ta sig upp på pallen ser bra ut.

– Hon har tävlat länge, men nu blir det den första stora tävlingen. Men sett till de tiderna som sattes tidigare år har Ellen en medaljchans i flera grenar. Ellen är den första para-simmaren som jag har tränat och det blir ju lite annorlunda upplägg. Men hon är otroligt rolig att träna då hon är så disciplinerad och kämpar hela tiden.

Hon har ju inte berättat för alla att hon ska tävla i helgen. Varför då?

– Nej, precis. Hon är väldigt ödmjuk och även lite nervös. Men hon har en riktigt god medaljchans. Det viktigaste är att hon känner att hon kan prestera.

undefined
Fakta

Namn: Ellen Larsson

Ålder: 18 år

Klubb: Skelleftesim

Klass: S10

Info: På Para-SM tävlar simmare med rörelsehinder, synskada eller utvecklingsstörning i frisim, fjäril och ryggsim (betecknas med S), bröstsim (SB) och medley (SM).

Idrottare med rörelsehinder klassas olika beroende på simsätt i en skala från ett till tio. Ju lägre siffra desto större funktionsnedsättning.

S/SB/SM 1-4: Olika grader av funktionsnedsättning i både armar och ben.

S/SB/SM 5-6: Huvudsakligen funktionsnedsättningar i ben, armar eller ena kroppshalvan.

S/SB/SM 7-8: Framförallt funktionsnedsättningar i benen eller ena armen.

S/SB/SM 9 och S/SM 10: I huvudsak amputation av arm eller ben.

S/SB/SM 11: Total blindhet.

S/SB/SM 12-13: Synsvaghet.

S/SB/SM 14: Utvecklingsstörning (simmar i egen klass).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!