Johannesson var som aktiv en av Sveriges mest meriterade domare. 2018 fick han tjänsten som heltidsanställd chef för domarna på Svenska fotbollförbundet.
Förra året var hetsigt med en serie uppmärksammade domarinsatser som slogs upp stort i medierna. I jämförelse med vad som hänt på – men främst utanför – de allsvenska planerna i år var det västanfläktar.
– Det har varit ett superannorlunda år. Jag har fått ta väldigt mycket som inte hör till fotbollen, säger Johannesson.
Stöld, bedrägeri och sexbrott
Några händelser har skakat om elitdomarkåren.
+ Den första hade sitt ursprung i förra säsongen, när den profilerade domaren Martin Strömbergsson under match fällde en kommentar som Östersunds målvakt Aly Keita upplevde som kränkande. Keita återgav i en podd i år vad som sagts. Efter utredning stängdes Strömbergsson av året ut.
+ I somras ertappades en domare med att stjäla en bakmaskin i ett varuhus. Samme domare är sedan en tid misstänkt för grovt bedrägeri och under polisutredning. Det har också framkommit att domaren – som dömt åtskilliga matcher under säsongen – är spelberoende.
+ I slutet av sommaren stängdes en, för sexuella ofredanden dömd, domare av.
För ett skrå inom fotbollen där kraven på ett oklanderligt uppträdande är höga ger skandalerna konsekvenser. Nyligen har ett arbete inletts för att mejsla fram en uppdaterad, mer omfattande uppförandekod för domarna.
Få svart på vitt
– Det är många inblandade, bland dem jurister. Det rör också frågor om diskriminering och jämställdhet. Målet är att få fram en uppförandekod så att vi får svart på vitt vad som gäller, gränser mellan vad som är privat och vad som påverkar dig som domare. Meningen är att det ska finnas en klar inriktning och ett näst intill färdigt material vid månadsskiftet januari-februari, när kurser och fortutbildningar börjar, säger Stefan Johannesson.
– Exakt hur det ska utformas vet vi inte, det är ett arbete som precis satts i gång. Det är inte bara sunt förnuft utan det ligger juridiska aspekter med i det hela. Vad får vi och vad får vi inte göra? Utdragsregister från polisen, vad är tillåtet och inte tillåtet? Och vad visar det? Om en domare kör för fort och fastnar i en poliskontroll har det inget med lämpligheten som domare att göra. Men det kan finnas andra aspekter som avgör lämplighet och det tittar vi på, fortsätter domarbasen.
Johannesson hoppas också att dialogen med klubbarna blir tätare.
– I år har vi infört ett samverkansråd med mig involverad och några representanter från klubbarna, just för att ta upp såna här grejor där det uppstår konflikter. Klubbarna får chansen att vädra sina åsikter och vi våra. Tanken är att vi ska komma fram till något som inte leder till pajkastning i medierna.
Absurd arbetsbelastning
– Klubbarna upplever ibland att det är stängt, att vi har en mur omkring oss och att de inte kan få diskutera. Därför startade vi det här rådet.
Hittills har bara två digitala möten ägt rum.
– Tyvärr har det fallit lite på grund av pandemin, säger Johannesson.
Han ser det täta matchandet som en förklaring till att domarna ofta har hamnat i fokus under säsongen.
– Det upplevs som att det varit så himla mycket mer i år, men vi spelar upp till tre matcher i veckan. Därför upplevs det som att det händer mycket mer hela tiden. Men tittar man på statistiken är det inte så. Det är snarare så att mycket inträffar tätt inpå varandra på grund av det komprimerade spelprogrammet.
TT: Hur har pandemin påverkat dina domare?
– Det har påverkat jättemycket. Arbetsbelastningen på domarna har varit helt absurd. De dömer två, tre matcher i veckan och det går inga flyg utan de får åka bil. Det har varit ett jobbigt år för spelarna, men även för domarna.