Eddahallen en back up-plan till nytt trägolv

Kampsportsklubbarna vill se ett nytt trägolv i Campushallen – en lokal som även KFUM Basket Skellefteå verkar i. Då nämns Eddahallen som en back up-plan då platsgolvet ska bytas ut om fem år. ”Om det skulle behövas kan det tidigareläggas”, säger fritidsnämndens ordförande, Joakim Wallström (V).

KFUM Skellefteå ser Eddahallen som ett alternativ men gör det tydligt att det viktigaste är att ett trägolv blir verklighet snabbast möjligt. Josef Segerstedt (Shimbukan) Linda Andersson (Guldstaden Shotokan) och Fanny Lindström (Shimbukan) är tre som representerar kampsportklubbarna, som gjort det tydligt att ett trägolv på Campushallen är avgörande för framtiden.

KFUM Skellefteå ser Eddahallen som ett alternativ men gör det tydligt att det viktigaste är att ett trägolv blir verklighet snabbast möjligt. Josef Segerstedt (Shimbukan) Linda Andersson (Guldstaden Shotokan) och Fanny Lindström (Shimbukan) är tre som representerar kampsportklubbarna, som gjort det tydligt att ett trägolv på Campushallen är avgörande för framtiden.

Foto: Bildbyrån/Privat/Montage

Sport2022-06-27 15:29

Frågan om campushallens utrivna golv fortsätter att ge svallvågor. Medan Shimbukan Skellefteå tydligt vill se ett nytt beslut har också KFUM Basket Skellefteå drabbats.

Då reglerna säger att basketlag i högre divisioner ska spela på parkett, och klubben växer i snabb takt på grund av inflyttningen. För att få svar på sina frågor skickade därför basketklubben en skrivelse till Fritidsnämnden, som togs upp på nämndmötet i juni.

– Vårt svar är, precis som det har framgått tidigare, att det finns en backup-plan att göra om Eddahallen till deras hemvist, där de då skulle kunna bedriva sin verksamhet på ett nytt trägolv. Då får de också läktarkapacitet. Vi vet att golvet på Eddahallen har en livslängd på kanske fem år kvar, och om det skulle behövas kan det tidigareläggas, säger Joakim Wallström (V), nämndens ordförande, och lägger till:

– Vad jag förstår har de varit nöjda med det.

Wallström berättar att det också finns diskussioner att framgent bygga en idrottshall till på Anderstorpskolan, som skulle kunna ha trägolv.

– Vi är ju en träbetonad stad, och vi på fritid tycker naturligtvis att det ska finnas en anläggning med trägolv också.

undefined
Enar Nordvik, ordförnade i KFUM Skellefteå, vill se ett snabbt beslut gällande ett trägolv.


KFUM baskets ordförande i Skellefteå, Enar Nordvik, säger att han tycker att dialogen har varit bra men att han inte är helt nöjd med svaret.

– Vi är inte religiösa på det sättet att vi kräver en ny hall, men vi behöver ett välfungerande golv som fungerar för basket och håller för våra knän, säger Nordvik och fortsätter:

– Campushallens golv har gått och blivit undermåligt, så det var verkligen tvunget att bytas ut. Sen, kollar man på skadestatistiken inom basket är det tydligt att det är en större risk för knäskador och benhinneinflammationer om man spelar på ett plastgolv istället för trägolv. Titta bara på Umeklubbarna och se vad som skedde där när parkettgolvet byttes ut mot en plastmatta - de fick en allt högre skadefrekvens. 

Om inget görs är Nordvik rädd att samma sak kommer att ske i Skellefteå. 

– Svaret vi får från nämnden tycker vi låter som att man skjuter ifrån sig problemet litegrann. Eddahallen kan absolut bli intressant framöver men grejen är den att vi behöver det här golvet nu, vi kan inte hamna i limbo och vänta. 

Hur tänker du kring det faktum att andra idrotter i Skellefteå, som exempelvis innebandy inte skulle uppskatta att spela på ett trägolv?

– Vi har en tydlig förståelse att även andra sporter kanske inte gillar att spela på trägolv, men man kan ju göra så att man istället lägger ett bra fjättrat trägolv först och sedan rullar över en plastmatta på det när det är dags för innebandy.


När det gäller situationen som Shimbukan Skellefteå hamnat i menar Wallström att det kom till fritidsnämndens och fritidskontorets kännedom först efter att de inte hade någon inverkan.

– Beslutet har inte tagits hos oss, utan support och lokaler har fått i uppgift att byta golvet som var helt slut. När detta uppdagades hade vi inte rådighet över beslutet, i så fall hade det varit en ickefråga.

Wallström, fritidsnämnden och fritidskontoret har försökt vara behjälpliga genom att undersöka varför inte en dialog etablerats direkt och ta reda på hur mycket föreningarna har hyrt lokalen. Samtidigt beklagar nämndordföranden att situationen uppstått.

– Självklart skulle de ha fått komma till tals, det är väldigt beklagligt. Nu kommer de att få svar från support och lokaler, som har bättre koll på hur allt ser ut kring frågan nu. Vi har lämnat frågan dit den hör hemma just nu.

FAKTA

Detta har tidigare hänt:

I Campushallen har en renovation av golvet inletts, där det tidigare trägolvet är utrivet.

Kommunen har planerat att lägga en sporthallsmatta av syntetiskt material där – något som Shimbukan Skellefteå, som har sin utgångspunkt i Campushallens källare, inte kan utöva sina kampsporter på.

Klubben gick därefter ut med ett officiellt uttalande om situationen.

Kommunen har beklagat att kampsporten hamnat i kläm. En utredning om kampsportens användning av hallen har påbörjats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!