E-sportens ursprung lever vidare på Café på bit

E-sport växer sig allt större. Men ursprungsspelen som har banat väg finns kvar – och går fortfarande att tävla med.

Totte Aspevind i arkadhallen på Café på bit. Han brinner för e-sport och för tävlingar i spel.

Totte Aspevind i arkadhallen på Café på bit. Han brinner för e-sport och för tävlingar i spel.

Foto: Adam Savonen

Sport2020-04-27 09:04

En våning ned i Café på bit är till viss del som att kliva in i en tidsmaskin. Blinkningarna, de plingande ljuden och känslan för tankarna och känslan att det är slutet på 80– eller senast början på 90-talet.

Flipperspelen dominerar Café på bits arkadhall, men det finns även bilspel och klassiska arkadspel som Street fighter. En av väggarna har de lite mer moderna rytmiska spelen. Spel där du ska utföra rörelser i takt till musik. Där finns också klassiska dance dance revolution, som går ut på att dansa i takt till musiken. 

Även om spelen i mångt och mycket är roliga tidsfördriv, har ända sedan 80-talet varit möjligt att tävla i många spelen. En subkultur, som ännu lever kvar och när det gäller flipper kanske är på väg att växa sig ännu starkare igen.

Mästerskapen, både VM och SM, hade länge uppehåll, men har blomstrat upp under 2000-talet igen. Och kanske kommer det att bli vanligare att flipperspelen börjar synas på olika ställen igen. Avgiften som krävs för att ställa ut spel är på väg att tas bort.

– I september ska det avregleras formellt. Det kommer att innebära mycket tror vi här. Förr var det ju ganska vanligt att många ställen hade ett flipper eller liknande vid sin affär. Men när den här avgiften kom, tog i princip alla bort spelen. Det gjorde det ohållbart att ha ett enstaka eller ens ett par spel, säger Totte Aspevind.

Avgiften det handlar om är licens för förströelsespel. Där ingår även om det ska ställas ut ett vanligt TV-spel, tas en avgift ut vartannat år.

– Den avgiften åt upp alla intäkter och då slutade butiker att ha spelen vilket förstås var väldigt tråkigt och ödesdigert för alla som hade flipper som hobby. För vår del spelar det inte lika stor roll, eftersom vi har så många. Men det har varit tråkigt för spelvärlden.

Flipperkulturen har ändå överlevt och är en stor del av Café på bit. Med tanke på flipperspelens historia är den en form av förlaga till dagens e-sport. Tävlingar bokförs digitalt och det finns en global ranking. Det som skiljer är att tävlingarna sker på gemensam mötesplats. Café på bit har tävlingar fyra-fem gånger per år i flipper.

– Nu sätter ju Coronaviruset lite hinder just nu. Förhoppningsvis lättar det upp snart.

Hur stort är det med flippertävling?

– Det är ganska populärt. Vi brukar få besök både från Umeå och även andra ställen när vi kör. Det brukar kunna bli ett 20-tal per gång. 

Vad är det som är utmärkande för flipperspel?

– Jag tror det riktigt roliga är när man upptäcker hur det fungerar när man spelar och får den där känslan att kunna sätta bollen där man vill sätta den. Det är väl just det som är det tråkiga med att det har varit så lite flipper som har varit möjligt att spela. För chansen att spela regelbundet gör att man upptäcker hur roligt det faktiskt är.

Spelet faller som nämnts under rubriken förströelsespel. Det har också historiskt setts som ett rent turspel. Något som har gjort att det faktiskt har varit förbjudet i delar världen, bland annat USA. Men i mitten av 70-talet var det en man vid namn, Roger Sharpe, som visade att flipperspel visst handlar om skicklighet.

– Samtidigt är det kanske det som är den stora charmen. I en enstaka match kan vem som helst vinna mot vem som helst. Den faktorn finns med där. Över tid däremot så kommer den skickligare spelaren att vinna.

Flipperspelandet var som mest utbrett under 80- och 90-talet. Det mest sålda flipperspelet, Familjen Addams, byggdes 1991. Det spelet är ett av många klassiska spel som finns i Café på bits arkadhall. Tillverkandet av spel har däremot aldrig avslutats. Det finns även några riktigt moderna flipperspel, som bara har några år på nacken.

Men det tävlas även i andra spel på Café på bit. 

– Super Smash bros är det spel som har varit populärast att tävla i. Vi brukar ha en tävling i månaden normalt. Sedan har vi även haft regelbunden tävling i Mario Kart och NHL.

Det finns även tankar på tävlingar i lite andra spel.

– Dance dance revolution är något vi har funderat över att skapa någon form av tävling i och även beats, som har är ett populärt VR-spel.

Den vardagliga verksamheten på Café på bit handlar däremot mer om individuellt spelande. Och den stora Fortnite-vågen har inte undgått någon.

– Det har varit ganska många som har spelat Fortnite här. Jag tror att det är något speciellt med att kunna komma hit och sitta nära varandra och spela. 

Flipperspel

– Heter Pinball på engelska och har funnits sedan 30-talet.

– Spelet Familjen Addams, som skapades 1991, är världens mest producerade flipperspel

– SM omstartade 2003. Senaste mästerskapet var i Lund 2019.

– Johan Berhardtson är bäst rankade Västerbottning. Han rankas 209:a i världen.

– Amerikanen Raymond Davidson är just nu etta på världsrankningen.

– Sverige har alltid varit en stark nation som helhet. Anses allmänt vara näst bästa flippernation efter USA:

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!