När Norran är på besök i Soo Shims lokaler på Sunnanå i Skellefteå är en av de två grupperna inom projektets ramar i full gång.
Ledare för passet är Johanna Haugland, som för dagen lagt fokus på balans, koordination samt generell bålträning.
Två av deltagarna är Rolf Persson och Gun-Mari Tegefjord, som till vardags är sambos.
– Det är skoj att vara här och träna och även kunna göra det tillsammans, berättar Gun-Mari, som efter träningspasset dessutom kör extra i gymmet tillsammans med Gunnar.
Projektet hade sin start i början av 2020 och arrangeras med Allmänna Arvsfonden som viktigt stöd.
– Det är ett projekt på tre år som handlar om att främja äldre med funktionsnedsättning och deras psykiska och fysiska välmående med en grund i kampsporten. För vi har sett att kampsportsverksamheten är fantastisk även för äldre då den är väldigt mångsidig då du får träna bitar som är viktiga, som exempelvis balans och stabilitet, berättar Johanna Haugland och fortsätter:
– Dessutom får de vara del av en gemenskap vilket är jättestort för många som är äldre, som kan vara ensamma, ha svårt att äta och har svårt att komma ut och träffa andra människor. Så det vi siktar på är att det ska vara en trevlig social stund samtidigt som man får lära sig om träning och hälsa.
Den första av två grupper inledde sin resa i januari.
– Tanken var att köra igång två grupper parallellt där en grupp har en inlärningsfas med fokus på workshops, föreläsningar och lära sig hur man ska träna rätt. Samtidigt skulle den andra gruppen ha gått in i en personlig träningsfas där de får ett träningsprogram av oss och vi finns med som coacher, berättar Johanna.
Men planen förändrades i och med covid-19.
– Då fick vi skjuta på starten för den här gruppen som är här och tränar idag. Och den är just nu inne i en fas när de går på våra workshops och föreläsningar medan denna andra precis ska kliva in i fasen med egna tränaningsprogram.
De som är här verkar trivas väldigt bra?
– Ja, den feedback vi fått muntligt och genom enkäter är bara positiv. Det enda vi får höra är: "Snälla, får vi fortsätta", säger en leende Johanna och tillägger:
– Som vi förtstått har det betytt väldigt mycket för många. Bland annat var det en dam som berättade att hon tidigare känt sig väldigt ensam sedan hennes man gick bort och då var det väldigt skönt att hitta en ny gemenskap.
Förutom Johanna Haugland finns Rikard Larsson och Niklas Andersson med som projektledare med hjälp av Eva Hedlund, som styr det administrativa.
Vad tycker du personligen är det roligaste med projektet?
– Det är när man känner att vi gör skillnad. När man får den där direkta feedbacken att: "Vet du vad Johanna. Idag kunde jag resa mig upp ur min fåtölj som jag inte klarat av på flera år". Eller: "Nu klarar jag av att ta mig upp från rabatten." Just det är fantastiskt att få vara med om, att vi kan göra en konkret skillnad för människors vardag, säger Johanna.
En av de som Norran träffar är Erland Dahlin, som med stor glädje tar sig an samtliga övningar och som funnits med i sin grupp i en månads tid.
– Det är helt suveränt att vara här. Särskilt det sociala samtidigt som alla har samma mål att bli bättre och må bättre. Sedan är även instruktörerna väldigt bra.
Erland berättar att det varit mycket teori de första veckorna.
– Därför var det extra skoj att vi körde bålträning idag, det har jag väntat på. Men den där övningen att sitta på bollen var riktigt svår men samtidigt kul att få prova på, säger Erland med ett stort leende.