Bragdguldet: ”Helt rätt att en kvinna från Piteå fick priset i år”

Svenska Dagbladets sportkrönikör Anders Lindblad avslöjar att skidskytten Hanna Öberg får Bragdguldet för årets bästa svenska idrottsprestation.

Svenska Dagbladets sportkrönikör Anders Lindblad avslöjar att skidskytten Hanna Öberg får Bragdguldet för årets bästa svenska idrottsprestation.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Sport2018-12-04 13:25
undefined
Svenska Dagbladets sportkrönikör Anders Lindblad avslöjar att skidskytten Hanna Öberg får Bragdguldet för årets bästa svenska idrottsprestation.

Varje år har jag haft känslan att jag skulle velat sitta med i bragdguldsjuryn när priset delats ut. Ofta för att jag haft åsikter om att fel person vunnit och jag hade kunnat göra något åt det. Inte varje år, men nästan.

Inför årets utdelning hade jag en hel annan känsla. Jag ville absolut inte sitta i bragdguldsjuryn. För i år måste det ha varit mer eller mindre omöjligt att utse en vinnare.

Det fanns en uppsjö av potentiella vinnare i år. Armand Duplantis sanslösa EM-final där han hoppade näst högst i världen genom tiderna, kom ihåg att han bara är 18 år gammal, Pitetjejen Hanna Öbergs helt osannolika guld i Pyeongchang, herrlandslaget i skidskyttes nästan lika ofattbara OS-guld i samma mästerskap, fotbollslandslagets otroliga play-off mot Italien, Charlotte Kallas OS, Stina Nilssons totalförnedring av övriga i världseliten i sprintfinalen i OS, André Myhrers OS-guld, Frida Hansdotters OS-guld, curlingdamernas OS-guld och så vidare och så vidare.

Det har utan tvekan varit ett år där svensk idrott fyllts av den ena efter andra bragden.

Nu gav juryn priset till Hanna Öberg.

Men blev det rätt vinnare?

Medaljen ska ges till "årets främsta svenska idrottsbragd". I dagens svenska har ordet enbart innebörden bedrift, stordåd, mirakel. I min bok handlar en bragd om att man gör något som ingen någonsin kunde tro att man skulle kunna göra och jag vill gärna fokusera på det sista ordet av de tre.

Mirakel.

Min starkaste idrottsupplevelse var Duplantis sanslösa kväll i Berlin. Men hur bragdartat det än var att han hoppade 6.05 i EM-finalen, så fanns det på kartan då han tidigare under säsongen nosat på de höga höjderna.

Så jag håller med juryn. Hanna Öberg var ett riktigt beslut.

Öberg levererade en klassisk svensk triumf där hela Sverige helt plötsligt stannade upp och tänkte:

”Men vad hände där egentligen?”

Hanna Öberg kom egentligen från ingenstans. Hon var inte i närheten av att vara favorit, hon fanns inte ens med i snacket om att kunna ta medalj, hon kanske skulle kunna vara topp 10 en riktigt bra dag.

Det Öberg utförde var en bedrift, ett stordåd och ja, faktiskt också lite av ett mirakel. Inte som att gå på vatten, men ändå.

Och det var helt rätt att en kvinna från Piteå fick priset i år. Idrottsdamerna i Piteå har varit grymma 2018. Förutom Hanna Öberg så vann hennes lillasyster Elvira JVM i samma sport, Charlotte Kalla levererade stort i OS och Piteås damer vann SM-guld i fotboll. Bland annat.

Men lätt kan det inte varit att ta det beslutet.

ooo

"Lilla bragdguldet" har också delats ut. Det går till David Åhman och Jonatan Hellvig, beachvolleyparet som vann guld i Ungdoms-OS i höstas. Extra roligt då Åhman har sina rötter i Byske, pappa Fredrik är ju därifrån, och har dessutom spelat volleyboll i Norsjö. Så grattis till Byske och Norsjö!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!