Det har varit en hektisk tid. Telefonen ringer konstant och mötena avlöser varandra. Tävlingen på hemmaplan – på den nybyggda banan i Fällfors – blir något utöver det vanliga. Robert har lite tid över för att träffas under måndagskvällen. Schemat är fulltecknat med händelser inför tävlingscomebacken på hemmaplan.
– Jag har egentligen inte funderat så mycket på den här tävlingen förrän nu på slutet. Men det kommer att bli helt fantastiskt.
Dahlgren växte upp i Skellefteå och var tidigt en supertalang i banracing. Han reste utomlands och tävlade framgångsrikt i gocart redan i de tidiga tonåren.
Han bosatte sig i Stockholm. Som förare innebär det enormt mycket resande och det är omständigt att bo utanför storstäderna.
Ändå valde Dahlgren och hans familj att vända tillbaka till Skellefteå 2008.
– Från början var tanken att det skulle vara på prov.
Han och hans fru Nina Dahlgren skaffade ett hus på Morö Backe. Då hade de fått första barnet, Tim, mindre än ett år tidigare.
– Det har varit fantastiskt. Jag har inte ångrat en sekund att vi flyttade till Skellefteå, säger Nina, som växte upp i Stockholm.
Jättenervös
Det har sina utmaningar att hålla ihop livet när man lever med racerförare. Inte minst med tanke på all tid som Robert har varit på resande fot.
– Det var värre när barnen var små. Nu är det lite lättare.
Motorsport är inte riskfritt, hur orolig har du varit?
– När han körde formelbil kunde det vara otäckt. Då var han ju oskyddad till viss del. När han gick över till touringcar har det varit lugnt. Då är man mest orolig för att han inte ska vinna, säger Nina och ler.
Hur nervös blir du när han ska tävla?
– Jättenervös. Jag kan inte sitta och måste gå hela tiden. När starten går brukar jag blunda och hålla för öronen. Det är nog inte helt normalt nervös.
Familjen Dahlgren brukar se några tävlingar per år tillsammans. Och den här helgen blir förstås lite extra speciell – med tävling på hemmaplan.
– Känns jättekul att få se den med alla man känner runtomkring. Ska bli så kul att se den nya banan. Den nya banan gör ju också att det blir lika för alla, säger Nina.
En dröm
För Robert är det en dröm som går i uppfyllelse. Tanken om att tävla på hemmaplan har funnits länge, men mer setts som en utopi.
– Jag drömde om att få köra någon form av statsrace eller liknande tidigare. Det kändes då mer som en vision än något som skulle kunna hända. Det känns otroligt roligt att det har blivit av. Och kanske ännu mer på vilket sätt. Banan är helt fantastisk, bättre än vad jag tror att många söderöver har föreställt sig.
Skellefteå Drive center är inte en banan i mängden. Det är längsta banan i Norden och har en säkerhetsklassning precis under de bästa banorna.
– Jag tror många kommer att bli överraskad över vilken standard banan har.
Vad är det närmaste jämförbara?
– Svår fråga, men spontant tänker jag på Donington Park. Den ligger i England.
Leder serien
Dahlgren njuter av att få chansen att köra på hemmaplan. Det är sista året på hans nuvarande avtal, som han har med PWR racing. Men helgen handlar om mer än att köra. Målet är lika högt som hans favoritskap i TCR.
– Jag känner att jag verkligen vill vinna allt som går att vinna, från första testet till sista race. Resultatet kommer förstås att ha stor betydelse för hur allt kommer att kännas efteråt.
Dahlgren gjorde en stark tävling på Anderstorp senast – och leder TCR Scandinavia inför helgens tävling.
– Och med publiken i ryggen och hemmaplan hoppas jag att ledningen ska bli större. Det är en dröm som går i uppfyllelse om det blir så.
Det är 23 år sedan han tävlade hemma i Skellefteå senast. Samtidigt firar han 30 år som förare – och senare i höst fyller han 40 år. Det finns mycket att fira – men det får vänta. Först tänker Dahlgren fixa den största festen själv – i resultatprotokollet.
I dag inleder han med kvalet.
När starten går brukar jag blunda och hålla för öronen.