Det var i juli som en lokal idrottsförening polisanmälde sig själva. Beslutet togs efter att styrelsen upptäckt ekonomiska felaktigheter, och i samråd med en redovisningskonsult
– Det är naturligtvis väldigt tråkigt och omskakande att en polisanmälan var tvungen att göras men också helt nödvändigt, det vill vi vara helt öppna med. Medan det är under utredning kan vi inte säga mer om den ekonomiska situationen, sa en styrelseledamot från föreningen då.
I början av veckan höll föreningen ett extrainsatt årsstämma, där en delvis ny styrelse valdes in fram till ordinarie årsmöte.
– Vi höll en planerad extrainsatt årsstämma för att välja in nya styrelseledamöter och komplettera den sittande styrelsen för att arbetet ska kunna fortsätta, säger en ledamot i den sittande styrelsen, som sedan förklarar:
– Anledningen till att vi inte kan ha det ordinarie årsmötet än är för att bokslutet inte är klart.
På mötet fanns en mötespunkt med titeln ”information om aktuella frågor kring föreningens framtid”. Styrelseledamoten menar att läget i stort sett är oförändrat sedan polisanmälan gjordes.
– Det är ganska oförändrat sedan det möte vi hade i juli. Den största förändringen är att vi är en ny styrelse och att vi kommer göra ett omtag. Angående den polisanmälan som upprättats har vi inget mer att säga, vi har inte hört något mer från polisen. Det är ingenting som vi är inblandade i just nu.
Flera av varandra oberoende källor till Norran uppger att de ekonomiska oegentligheterna ska röra sig om miljonbelopp. Stämmer det?
– Det är ingenting jag kan kommentera, vi har inte fått något från polisen gällande belopp. Jag har inget svar på det, säger styrelseledamoten.
Hur påverkar detta verksamheten?
– I dagsläget är vår förhoppning att det inte ska påverka i alltför stor utsträckning. Som det ser ut nu kommer vi kunna bedriva verksamheten som vanligt. Det har också varit vårt mål, att det inte ska märkas och att de aktiva medlemmarna ska kunna köra på, säger ledamoten och lägger till:
– Det är så det ser ut i dagsläget, förutsatt att bokslutet inte visar något annat.
När det ordinarie årsmötet ska hållas är fortfarande oklart. Det finns i nuläget ingen planerad tidsplan.
– I dagsläget vet vi inte, vi inväntar bokslutet och det måste få ta sin tid. Men vi hoppas att det ska bli av under hösten, allra senast innan årsskiftet.
Vice chefsåklagare Peter Jonsson, som leder förundersökningen, säger till Norran:
– När det gäller omständigheterna kring brottsmisstankarna och vem eller vilka som är misstänkta kan jag inte uttala mig alls, eftersom ärendet är i sin linda och det råder förundersökningssekretess. Men jag kan bekräfta att brottsrubriceringen är grov trolöshet mot huvudman.
Brottet innebär att en person som fått förtroendet att sköta ekonomiska eller rättsliga angelägenheter åt en annan person eller ett företag, alltså huvudmannen, missbrukar sin ställning så att det är till skada för huvudmannen.
I det här enskilda fallet är brottstiden just nu väldigt lång, mellan den 1 januari 2020 och den 5 juli i år, alltså fyra och ett halvt år.
Vilka faktorer kan göra att det handlar om ett grovt brott?
– Det är skadans betydelse, hur kännbar det är för den som drabbas. Det kan också bero på om den misstänkte nyttjar sig av falska urkunder eller falsk bokföring. Andra saker som kan vara försvårande är om brottet är välplanerat och brottsligheten varit systematisk, svarar Peter Jonsson.
Ingen person har hittills blivit delgiven misstanke om brott.
I samband med att åklagaren lämnade in en begäran till Skellefteå tingsrätt om att den misstänkte skulle få en försvarare framgick det att ”förhör med misstänkt är ej planerat”.
Det är utsett en handläggare vid polisen i Skellefteå som ska utreda den misstänkta, grova ekonomiska brottsligheten.
Advokat Jens Nyström förordades för drygt en vecka sedan till offentlig försvarare.
– Jag har inga kommentarer att lämna, säger han.