Konstgräset kan vara början på mer för KAIF

Konstgräsplanen kommer att anläggas på sportfältet i Kåge under 2023. Drömmen om en ishall tar små steg närmare en verklighet. Kågedalens AIF har mycket på gång kommande åren. ”Det känns fruktansvärt roligt”, säger KAIF:s ordförande, Anders Svanborg.

Anders Svanborg, ordförande i Kågedalens AIF, blickar ut mot en spännande framtid på sportfältet i Kåge.

Anders Svanborg, ordförande i Kågedalens AIF, blickar ut mot en spännande framtid på sportfältet i Kåge.

Foto: Arvid Marklund/Privat

Sport2022-06-07 14:40

Han har varit med i styrelsen i fyra och ett halvt år och har hållit i ordförandeklubban de senaste två åren. Det händer många oerhört spännande saker och nyligen stod det helt klart att det äntligen kommer att bli en konstgräsplan.

– Det är fattat ett beslut om det och vi är väldigt glada att det kommer att bli av. Det kommer att betyda väldigt mycket för vår verksamhet. Det kommer också att betyda mycket för alla som vill idrotta spontant. Säsongen kommer att kunna förlängas och det har positiv betydelse.

Det finns inget datum för när konstgräsplanen på sportfältets ängar i Kåge ska stå klar. Däremot är det klart att anläggningen ska genomföras under nästa år.

Den nya konstgräsplanen kan dessutom komma att få sällskap av en spektakulär byggnad. Drömmen om en ishall har funnits under många årtionden i Kågedalen. 

En ishallsgrupp har jobbat hårt under en längre tid med arbetet att projektera för att förverkliga den drömmen. 

– Det är en väldigt bra och rutinerad grupp. Varje gång vi får en återrapport har det tagits steg framåt. Gruppen innehåller mycket och bred kunskap kring just ishallar.

Visionen är att kunna ta första spadtaget om två år. 

– Vi har en växande hockeyverksamhet och intresset kring ishockey är väldigt stort här. En ishall skulle betyda enormt mycket, inte bara vår för verksamhet – utan för hela kommunen. Säsongen har ju, på grund av klimatet, blivit både kortare och mer oförutsägbar när det handlar om naturisar.

Lagen i Kågedalen tränar för närvarande i stan och i Boliden. Ishallsgruppen utreder möjligheterna att bygga en ishall likt C-hallen på Vitberget. Den tuffaste biten, finansieringen, är en av många punkter som gruppen har kommit långt med.

– Det är ett stort projekt och i KAIF har vi beslutat att satsa ett aktiekapital, men att finansieringen inte på något sätt ska kunna äventyra några av våra verksamheter. Vi har kommit en bra bit på vägen, men det är inte hundra procent klart ännu.

Kågedalen har en stark hockeykultur och bygden har fostrat NHL-spelarna från Kusmark, Pär Lindholm och Viktor Arvidsson.

Svanborg ser stor samordningsmöjligheter om ishallen blir verklighet i och med att den också planeras att ligga vid sportfältet.

– Då går det att samordna omklädningsrum. Sedan är det kanske även möjligt att kunna bygga ett kansli där också. Vi har bra lokaler i dagsläget, men det skulle vara väldigt positivt att ha mycket samlat på ett ställe.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!