AIK:s klubbdirektör om permitteringsarbetet: ”Om fabriken stannar, ja då stannar allt”

Processen har pågått flera veckor och igår föll den sista pusselbiten på plats i Skellefteå AIK:s mödosamma arbete med permitteringar i föreningen. Nu berättar klubbdirektören Pea Israelsson om arbetet. ”Vill avvakta och se vad böckerna visar längre fram”, säger han till Norran.

AIK:s klubbdirektör Pea Israelsson är nu klar med Skellefteå AIK:s permitteringsarbete.

AIK:s klubbdirektör Pea Israelsson är nu klar med Skellefteå AIK:s permitteringsarbete.

Foto: OLA WESTERBERG

Sport2020-04-09 17:21
undefined
AIK:s klubbdirektör Pea Israelsson är nu klar med Skellefteå AIK:s permitteringsarbete.

Personalen på Rinkside, tränare, kansliet och spelare kommer enbart jobba 40 procent ett tag framöver. Spelar-, tränar- och personallöner sänks med 7,5 procent och när det kommer till spelarnas och tränarnas löner räknas även pensionsavsättningarna in som i AIK:s fall ligger på sjusiffrigt belopp. Bidrag kommer sökas från staten. Marknads- och kommunikationsavdelningen samt ledningsgruppen kommer fortsätta sitt arbete och där den sistnämnda även kommer gå ner i lön.

Så ser Skellefteå AIK:s facit ut kring permitteringar i föreningen.

– Det är svåra tider just nu och arbetet har varit intensivt. Men nu efter påsk börjar arbetet med försäljning inför nästa säsong där vi ska jobba in kunderna. Den största frågan vi ställer oss både affärs- och sportmässigt är när vi kan spela hockey inför publik igen. Det påverkar ju allt, säger klubbdirektören Pea Israelsson.

Just den biten är svår att sia om i dessa tider. Men Israelsson och AIK jobbar efter antagandet att de kommer spela inför publik i september. Därför valde AIK i slutändan att inte permittera all personal då marknad och kommunikation inte går ner i lön eller arbetstid.

– Och när vi gör det antagandet kan vi sedan se över hur mycket jobb som krävs för att kunna sälja in säsongen och skapa ett intresse tidigt. Men det finns fortfarande fruktansvärt många frågetecken och vår bransch bygger mycket på publiken.

Föreningen kommer tappa stora intäkter då slutspelet inte blev av och räknar med att kommande säsong kan bli en svår sådan ekonomiskt. Men exakt hur mycket pengar som AIK gått back med vill inte Israelsson gå in på just nu.

– Vi jobbar med ett bokslut och vill avvakta och se vad böckerna visar längre fram. Men erfarenhetsmässigt vet man att om fabriken stannar, ja då stannar allt.

Något som varit en vattendelare i SHL har varit om klubbarna kommer ansöka om statligt bidrag eller ej. Frölunda och Malmö har gått ut med att de inte kommer ansöka, men AIK är öppna med att de väljer den andra vägen.

– Just nu kommer spelare och personal går ner i lön och den andra delen ansöker vi om då de gäller att se till föreningens helhet. Men jag vet att andra föreningar har ett annorlunda synsätt på den frågan och det är upp till var och en. Nu ska vi försöka ha en fin och lugn påsk i lugn och ro som resten av det svenska folket.

FAKTA

Om statliga bidraget:

Arbetsgivare måste bli godkända för stöd hos Tillväxtverket, därefter ansöka om preliminärt stöd för att sedan redovisa slutgiltigt stöd.

Lönetaket för korttidsarbete på 44 000 kr i månaden innebär att stora grupper inom kvalificerade yrken inte omfattas fullt ut.

Den maximala nedsättningen är 60 procent av arbetstiden. Detta är inte tillräckligt i ett flertal branscher där aktiviteten helt stannat upp.

Arbetsgivaren måste betala lön till den anställde för att sedan i efterhand få stöd från staten. Företagen måste ligga ute med lönesumman vilket är kritiskt i en situation med likviditetsproblem.

Ersättning kommer man först att kunna få efter den 7 april vilket gör att det inte ger en omedelbar lättnad för arbetsgivare med likviditetsproblem.

Samtidigt pumpar Riksbanken in pengar i banksystemet. Detta borde göra det möjligt för bankerna att bistå företag som permitterar anställda med särskilda permitteringskrediter i väntan på det statliga stödet.

Källa: Almega.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!