Det är ett jobbigt samtalsämne för alla som finns i branschen. De nya ishockeycamper som växer fram i privat regi ligger med sitt marknadsmässiga utförande i form av strid med vad svensk idrott har stått för. Därtill finns mycket som pekar på att camperna också tenderar att göra ett eget urval av vilka som ska bjudas in eller inte. Det är därför verksamheten kallas select. Allting börjar dessutom för barn som knappt har fyllt tio år.
Men det faktum att utvecklingen och juridiken ser ut att vara öppen för de privata camperna, är sannolikheten stor att klubbarna som har haft monopol på hockey – blir utmanade.
– Det har varit en växande utveckling, framförallt i Stockholmsområdet. Det har även börjat komma uppåt hit och det finns en aktör här i Västerbotten. Det finns i dag flera aktörer söderut som lever på den här sortens verksamheten, säger Lundkvist.
AIK och Lundkvist har kommit i kontakt med de nya verksamheterna i allt större omfattning.
– I selectverksamheten är det urvalet som är den stora utmaningen. Den verksamhet som bedrivs på de här camperna håller ofta bra kvalité. Det är jag den första som håller med om. Sen vilka som får komma dit, det kan man fråga sig hur den urvalsprocessen ser ut? För att man kan ju känna när man ser vilka som är där att det inte är någon slump vilka som är utvalda. Ofta är det de som ligger långt fram just nu i sin utveckling hos oss i AIK som får möjligheten att åka i väg på något sånt här.
De här nya camperna med privata aktörer bekostas av barnens föräldrar och blir därmed per automatik selekterande i vårt allt mer segregerade samhälle. De utmanar svenskt traditionellt och ideellt idrottsliv på flera sätt.
– Jag är själv uppvuxen i föreningslivet. Föreningarnas betydelse för samhället, ungdomarna och föräldrar är enormt stor. Det är en drivkraft. Att föreningarna får fortsätta leva och ha sin verksamhet är helt avgörande för samhället, säger Lundkvist och fortsätter:
– Om alla de här resurserna skulle komma föreningarna till godo, skulle det gynna fler spelare och ledare än just den här lilla gruppen som åker på de här camperna.
Riskerar camperna att bli ett hot mot idrotten som vi känner den?
– Jag tror det finns en del utmaningar sett till utifrån Sveriges unika upplägg med föreningslivet. Det som genom året fostrat bra spelare, ungdomar och människor. Kommer det till camper som det ska betalas för, riskerar det att bidra till ännu mer segregering att spela hockey eller inte. I Skellefteå har vi gjort allt vi kan för att hålla kostnader nere, men det är ändå ingen billig sport att hålla på med.
Skellefteå AIK har jobbat hårt med frågorna kring camper senaste säsongerna då frågan har blivit allt mer aktuell. Föreningen har haft spelare som har åkt i väg på de här camperna och utifrån det skapat nya policys.
I klubbens dokument ”mål och riktlinjer”, som ligger tillgänglig för alla på nätet, går det att läsa i ett avsnitt om annan hockeyrelaterad verksamhet. Det är under den rubriken AIK:s policys kring privata camper går att läsa sig till.
– Vi förbjuder ingen att åka eftersom det handlar om barn och ungdomar, men vi tycker att det utmanar vår verksamhet. Däremot kan vi ge rekommenderar och ha önskemål hur vi tycker att föräldrar och deras barn ska förhålla sig till våra mål och riktlinjer, säger sportchefen och fortsätter:
– Under pågående säsong tycker vi som förening att man ska prioritera våra aktiviteter i vår förening kontra camper. Skellefteå AIK har därför tagit beslut att de som följer våra riktlinjer också ska ha större möjligheter.
För ledare som är myndiga har stipulerats ännu hårdare regler. Ledare riskerar sitt uppdrag om sitt uppdrag om hen väljer en camp framför föreningens verksamhet.
AIK:s sportchef pekar på att det är det finns oerhört många faktorer bortom den nya verksamheten som har betydelse för att nå framgång och lyckas inom sporten.
– Med all respekt för camper hit och dit. I slutändan handlar mest troligt om den inre motivationen för att nå långt. Hur förbereder jag mig (kost och sömn), hur mycket tid är jag beredd att lägga ned på det här för att bli riktigt bra. Då handlar det om att verkligen vilja göra det här för att bli den bästa versionen av mig själv
Fyller den här framväxande verksamheten någon funktion?
– Vi i Skellefteå AIK är en stor klubb med fantastiska faciliteter. Självklart kan vi alltid bli ännu bättre, hur vi bemöter barnen, hur vi bedriver vår verksamhet och så vidare. Vi har allt som behövs för att kunna bli ditt bästa jag. Däremot kan det finns andra föreningar, utan alla våra möjligheter, som kan ha en annan syn och ser det här på annat sätt.
Lundkvist har en lång historia med aktivt föreningsarbete med barn och ungdomar. Han har jobbat som sportchef i Skellefteå AIK i snart ett och ett halvt år och brottas dagligen med frågor som rör träning, barn och ungdomar. En av de stora utmaningarna är att bedriva en ambitiös verksamhet, utan att den blir osund i form av negativ stress och press och allt som följer i dess fotspår.
– Alla camper, i alla fall under säsong, riskerar skapa en form av hets och press. Jag tror att om det börjar i för tidig ålder riskerar det att skapa mer oreda än det skapar möjligheter.
Policy
Hockeyrelaterad verksamhet utanför vår egen förening Skellefteå AIKs önskemål, rekommendation och riktlinje är att ledare och spelare under pågående säsong prioriterar att medverka vid de aktiviteter som föreningen erbjuder.
Med pågående säsong menar vi i huvudsak den tidsperiod då föreningen erbjuder isverksamhet. Ledare som är över 18 år och väljer annan hockeyrelaterad verksamhet i konkurrens med föreningens riskerar att få avsluta sitt ledaruppdrag i AIK. Spelare som följer vår riktlinje med att medverka på AIKs aktiviteter, kommer att prioriteras vad gäller att träna med äldre lag. Spelare som följer AIKs riktlinjer bedöms självklart som positivt och tas därför i beaktande till den kommande elitsatsningen.
Källa: Skellefteå AIK: Mål och Riktlinjer