Adam Savonen: SHL måste investera i breddhockeyn

Foto: Norran

Sport2017-04-26 07:29

Klyftorna i samhället ökar och har gjort det under en tid. Om det är någon idrott i dag som cementerar den sanningen är det just ishockeyn. SHL är Sveriges främsta och mest kapitalstarka liga med en omsättning som trycker upp mot två miljarder kronor.

Problemet är att det i dagsläget handlar om 14 lag som har tillgång till alla inkomster. Redan en division ned handlar det om brödsmulor att slåss om på fatet.

Då är det inte så svårt att föreställa sig verkligheten i hockeyettan. Den stora paradoxen, inte minst för lagen i SHL, är att på lång sikt är bredden direkt avgörande för hur sporten ska utvecklas.

Rent konkret här i Skellefteå följer ett stort ansvar med alla framgångar för Skellefteå AIK.

Klubben har lyckats med den svårbemästrade konsten att även kunna nå stora ekonomiska framgångar i takt med framgångarna på isen. Det har historiskt inte varit någon självklarhet att sportslig framgång per automatik ger en rejäl avkastning.

AIK är rikast i landet och för att kunna bibehålla en sådan utveckling krävs investeringar även utanför klubben. Just det, investeringar. När det handlar om ekonomi och att bygga verksamheter kan det lätt bli så att termer och begrepp blandas ihop eller förväxlas. En långsiktig investering riskerar att i vissa ögon ses som en onödig kostnad eller utgift.

SHL-lagen får i dag över 20 miljoner årligen från det gällande TV-avtalet. När det nya avtalet träder i kraft kommer den pengen enligt flera uppgifter i det närmaste att fördubblas. Trots SHL:s position är ekonomin generellt ändå ostabil sett över hela serien.

Klyftorna mellan serierna har blivit så stora att en degradering i dag från SHL inte bara blir en sportslig smäll. Det kostar sannolikt jobbet för ett halvt kansli samtidigt.

Det är därför SHL måste börja utvärdera hur de kan ta ett större ansvar och hitta vägar att investera nedåt i seriesystemet. Och göra det på ett sätt så att pengar fortsätter att strömma ned och bygga även serierna under allsvenskan.

SK Lejon har noll kronor i spelarbudget och har spelare som lägger uppåt 40 000 kronor på att satsa. Lejon är ett lag som stöttar upp den ovärderliga bredden och är ett prefekt komplement för spelare som fortfarande vill bli bättre – utan att behöva flytta från Skellefteå.

För Lejon och liknande klubbar kommer det sannolikt att vara avgörande hur SHL ser på hockeysverige utanför deras liga. Jag kan tycka att det är att slå in en öppen dörr, men det här gäller förstås också hockey för damer.

Varje hockeyspelare är en reklampelare och har en betydelse för sportens möjligheter att vara en så stor del av samhället, som sporten har ambition att vara.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!