14-åringens dröm i kras av nya LIU-beslutet: ”Ledsen och chockad”

14-åriga Viktor Hermansson Persson hade sett framemot att gå LIU på gymnasiet.
Men på ett öppet hus fick han beskedet att det inte kommer finnas som val för skidåkning.
– Jag blev ledsen och chockad, säger han till Norran.

Sammanfattning

Foto: Arvid Marklund

Sport2024-11-18 14:00

Nyheten i korthet

  • Skellefteå kommun har beslutat att lägga ner alla Lokala idrottsutbildningar (LIU) förutom fotboll, innebandy och ishockey. Detta har lett till besvikelse bland unga skidåkare som hoppats på att delta i programmet.
  • Skellefteå skidklubb kritiserar beslutet och menar att det diskriminerar individuella idrotter. Klubben föreslår att konditionsidrotter som skidåkning, orientering och cykling kan samlas under en gemensam utbildning.
  • Beslutet innebär att unga skidåkare nu måste söka sig till skidgymnasium på andra orter, vilket kan leda till att talanger förloras för Skellefteå skidklubb.

Som en blixt från klar himmel fick Skellefteå skidklubb ett mejl. Det var från kommunen. Beslutet: Alla LIU-utbildningar, bortsett från fotboll, innebandy och ishockey, kommer läggas ned.

Norran mötte upp skidklubbens ordförande Thomas Ottosson och huvudtränaren Sara Enqvist som är förtvivlade över beslutet.

– Vi tycker att det här är en diskriminering mot individuella idrotter. Det här beslutet styrs mot lagidrotter, säger Ottosson och fortsätter:

– Det vi tycker är viktigast är hälsoaspekten: Att ungdomarna ska få röra på sig och cementera en vana. Det kan vara en samhällsbesparing: Att låta barn idrotta med sina kompisar. Det är en gemenskap och bra för den psykiska hälsan.
 

För att få ha LIU kommer det nu krävas att man övertid har 20 elever per idrottsklass. Något som är omöjligt för skidåkningen, menar Ottosson. 

– Jag har pratat med skidförbundet som säger att de har sju skidåkare i snitt på NIU (nationell idrottsutbildning) och riksidrottsutbildningen. Ska man då ha 20 stycken i Skellefteå? Det är orimligt.

I detta nu har Skellefteå två stycken åkare på LIU, men inom några år hade föreningen räknat med en ökning.

– Från och med åkarna födda 2010 har vi otroligt stora ungdomsgrupper. Där ligger vi på nio-tio åkare per årgång. Vi kommer ha stora grupper framöver som man sparkar undan fötterna på, säger Sara Enqvist.

Skellefteå skidklubb har genom åren tappat en rad åkare till olika skidgymnasium, men då har man i alla fall kunnat konkurrera med LIU på hemmaplan. Den möjligheten försvinner nu.

– För oss är det en katastrof. Vi har haft ungdomar som flyttat för att gå skidgymnasium. Men vi har även haft flera som gått här i Skellefteå, till exempel Saga Nilsson som valde att gå LIU på hemmaplan istället för NIU på annan ort, och hon är en av de främsta skidåkarna i Sverige, säger hon och fortsätter:

– Kommer du inte in på ett skidgymnasium finns det inget plan-B på hemmaplan, det känns jättetråkigt.

Hur känns detta beslut för er som har så många tjejer i föreningen?

– Vi har genom åren varit tjejstarka, så genusmässigt blir det ett hårt slag. Men även för den individuella idrottaren: Vi kan aldrig komma upp i så stora grupper som krävs. 

undefined
”Jag blev ledsen och chockad”, Jag hade verkligen sett framemot det, säger Viktor Hermansson Persson.


Skellefteå skidklubbs nyfyllda 14-åring, Viktor Hermansson Persson, går just nu i åttonde klass och hade som plan att gå LIU i framtiden. Men under ett öppet hus på skolorna förra helgen kraschades drömmen.

– Jag blev ledsen och chockad. Jag hade verkligen sett framemot det (att gå LIU), säger Viktor och fortsätter: 

– Det är många som drabbas och blir ledsna över det här.

Vad betyder skidåkningen för dig?

– Allt. Jag älskar skidåkning och det är typ hela mitt liv.

undefined
Hampus Selstedt, född 2008, hann börja LIU poch gläds med det, men har varit lite orolig att han inte ska få gå klart sin utbildning.

16-åriga Hampus Selstedt började ettan på gymnasiet i år och hann därmed påbörja sin idrottsutbildning, något han gläds över:

– Det är jättekul att få hålla på med den sport man gillar på skoltid.

Har du varit orolig att du inte ska få fullfölja din utbildning?

– Ja, såklart har man funderat på om man ska få fortsätta, men det hoppas jag verkligen. 

Varför är skidåkningen så viktig och så stor del av ditt liv?

– Det rensar hjärnan. Man kommer ut i luften och mår bra.

undefined
”Jag är nästan så inblandad som man kan vara i det här, men det är ingen som frågat mig någonting under utredningen”, säger Sara Enqvist.


I en intervju med Norran var Skellefteå discgolfs Christoffer Segerstedt Stenlund inne på att han ville att föreningarna skulle få vara med under utredningen för att framföra sina "synpunkter". Skellefteå skidklubb tycker detsamma. Sara Enqvist, som även är idrottslärare, är kritisk.

– Jag är utöver instruktör till längdskidåkarna även idrottslärare på gymnasiet och har tillsammans med min kollega teori med alla LIU-elever som inte har en lärare som instruktör. Jag är nästan så inblandad som man kan vara i det här, men det är ingen som frågat mig någonting under utredningen. 

– Jag har inte fått en enda fråga om vad det finns för risker med det här beslutet, vad som händer med verksamheter och elever av det här beslutet, fortsätter Sara Enqvist.

Förstår du skälet att det måste vara en lärarlegitimerad lärare som håller i LIU?

– Det är jätteviktigt att man erbjuder utbildningar som är likvärdiga: Precis som det står i skollagen. Oavsett vilken idrottsinriktning som du har på LIU:n så ska utbildningen vara likvärdig. Det är jätteviktigt.

undefined
”Jag kan inte sitta och titta på”, säger Thomas Ottosson.


Ett beslut är taget. Vad tänker ni göra nu?

– Agera. Vi visar vad vi vill. Vi tycker att kommunen tagit helt fel beslut och då måste jag som ordförande agera. Jag kan inte sitta och titta på. Gör om och gör rätt, säger Thomas Ottosson.

Efter ett tips har Ottosson och skidklubben kommit fram till ett förslag:

– I Umeå har man samlat konditionsidrottarna: Orientering, cykling, längdåkning och löpning, men även andra idrottare som behöver träna kondition. Då kan en kommunanställd träna dem, säger han och fortsätter:

– Vi är redo att samarbeta med andra idrotter för att kunna ha gemensamma lektioner/träningar. Det är en lösning.

Sara Enqvist fyller i:

– Det går upp och ned i deltagarantal. Vi har årgångar som är tunna, men det kommer finnas många ungdomar som vill träna kondition, som mår bra i det och ser en samhörighet i det, säger Sara Enqvist.

Vanliga idrottslektioner finns ju kvar, vad är det viktiga med att man ska få ha just sin "egen" idrott under skoltid?

– Någonstans chansen att fortsätta bygga intresset för sin idrott och må bra av det. Vanlig idrott ska alla ha, men ska vi verkligen spara in pengar på de få-få ungdomar som faktiskt vill träna mer? 

FAKTA

DETTA HAR HÄNT:

För två veckor sedan meddelade Skellefteå kommun att 15 av 18 valbara LIU-idrotter inte kommer vara sökbara från och med hösten 2025.

Kommunen har berättat det främst är ekonomiska skäl som ligger till grund till beslutet, samt att det krävs minst 20 elever för att en idrott ska kunna bedrivas som LIU. 

Alla idrottsföreningar och personer Norran har varit i kontakt med i denna fråga har varit mer eller mindre kritiska till beslutet samt hur de fått del av informationen.

LIU, en förkortning för lokal idrottsutbildning, har varit ett tillval som elever kan göra på den avsatta tiden för individuellt val, där gymnasieelever kan göra för att utöva idrott på skoltid.

Hösten 2025 är valbara sporter ishockey, innebandy och fotboll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!