I samband med att Miljöpartiet gick ut med att staten bör gå in som tillfällig delägare i Northvolt (Norran.se 18/4) skrev Adam Bäckström en ledarkrönika som kritiserade vårt ställningstagande (Norran.se 25/4). Han menade att det vore en börda för skattebetalarna och att batterifabriken bör kunna stå på egna ben.
Jag skulle vilja se den batterifabrik som klarar att konkurrera utan statsstöd. I Europa har Spanien, Frankrike och Italien gått in med miljardstöd för att stötta inhemsk batteriproduktion. I USA lanserade Biden stora stödpaket, och ingen tvivlar på att de kinesiska fabrikerna backas upp av staten. I ljuset av detta har EU nu förslag på stora stöd till Europeisk batteriindustri, som en del i deras Automotive action plan: Det handlar om stöd i miljardklassen som skulle kunna hamna här – om det fortfarande finns en batterifabrik kvar när stödpaketen rullas ut. Att ett sådant tillskott skulle ge effekter även i övriga samhället är en självklarhet. Redan idag har batterifabriken genererat miljarder till statskassan, och bara för Skellefteå kommun hundratals miljoner i ökade skatteintäkter.
När produktionen nu är på väg att stoppas är det hög tid för staten att agera, för att öka möjligheterna för en ny aktör att ta över. Självklart ska sådana åtgärder vara förenade med krav som minimerar risken.
Bäckström skriver också att skattemedel istället bör gå till att stötta de som drabbats av konkursen. Det är också viktigt, men tyvärr har inte regeringen visat särskilt stor vilja där heller. Det som skulle göra skillnad för oss i Skellefteå nu, och som också vore bra för Sverige, vore om regeringen i både ord och handling visade EU att vi vill vara med i utvecklingen – idag signalerar regeringen det motsatta. Vi i Skellefteå har visat att vi kan och vill vara med och bidra, det ska Sverige ta vara på!
Linnea Öhman, Miljöpartiet Skellefteå
Svar direkt:
Grundfrågan som ställs i min ledare hänger fortfarande i luften: Vad ytterligare miljarder från skattebetalarna skulle göra för skillnad? Och vilka är egentligen de riskminimerande krav som Miljöpartiet tänker att staten ska förhandla fram i relation till framtida kunder och investerare?
Av allt att döma är varken tidigare investerare eller kunder till Northvolt beredda att öka sin del av de ekonomiska riskerna. Samma inställning ska gälla svenska staten. Ett budkrig om vilket land som subventionerar batteritillverkning mest ska heller inte svenska staten ge sig in i. Det är en strid som alla, på lång sikt, förlorar på.
Ja, Northvolts etablering har bidragit till arbetstillfällen och skatteintäkter. Men utbetalningarna för den statliga lönegarantin innebär även en kostnad för staten i miljardklassen, mest sannolikt. Staten kan göra mycket för Skellefteå och Norrland, men att stödja enskilda företag kan aldrig vara det viktigaste.
Adam Bäckström, fristående ledarskribent