Replik: Vi fysioterapeuter Àr en del av lösningen

Replik pĂ„ regionledningens debattartikeln ”VĂ€sterbottningarna ska fĂ„ en mer tillgĂ€nglig vĂ„rd” publicerad i Norran den 3 november 2022.

Sofia Stridsman vill lyfta fysioterapeuter som viktiga för framtidens hÀlso- och sjukvÄrd.

Sofia Stridsman vill lyfta fysioterapeuter som viktiga för framtidens hÀlso- och sjukvÄrd.

Foto: Ulrika Nohlgren

Replik2022-11-09 07:30
Det hĂ€r Ă€r en replik. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Regionledningen beskriver sitt mÄl att Regionen ska vara klimatneutral till 2045. Det vÀlkomnas av oss fysioterapeuter. Men för att det ska vara möjligt behöver Regionen se över verksamheternas arbetssÀtt och pÄ riktigt börja arbeta hÀlsofrÀmjande, förebyggande och rehabiliterande. I detta arbete Àr vi fysioterapeuter en del av lösningen för framtidens hÀlso- och sjukvÄrd.

Ni skriver att ett av vÄr tids största hot Àr klimatkrisen och den minskande biologiska mÄngfalden. Vi vet att hÀlso- och sjukvÄrden idag stÄr för en betydande andel av de globala vÀxthusgasutslÀppen och paradoxalt nog Àr en bidragande faktor till vÄrt största hot mot folkhÀlsan. DÀrför Àr förÀndringar inom vÄrden mycket viktigt.

Fysioterapi spelar redan en viktig roll i detta arbete, men det Àr en roll som alltför sÀllan Àr uttalad eller satsas resurser pÄ. Till exempel kan fysioterapi erbjuda icke-farmakologiska behandlingsalternativ utan de negativa miljöaspekter som de flesta lÀkemedel medför. Genom fysioterapeutisk rehabilitering kan förutsÀttningar för rörelse och fysisk aktivitet stÀrkas, vilket i sin tur kan bidra till en hÄllbar utveckling.

Region VÀsterbotten har lÀnge arbetat förebyggande genom att erbjuda 40-, 50- och 60-Äringar en hÀlsokontroll. Det Àr bra. Men alltför sÀllan kopplas detta ihop med fysioterapeutiska insatser för att ytterligare förstÀrka hÄllbara levnadsvanor över tid. Vi arbetar för att stÀrka patientens egna förmÄgor och frÀmja egenmakt: patienten fÄr möjlighet att genomföra livsstilsförÀndringar som bÄde gynnar den egna hÀlsan och Àr bra ur ett klimatperspektiv: exempelvis att fler personer cyklar och gÄr i stÀllet för att ta bilen eller bussen.

Vi behöver nyttja all den kompetens och de resurser vi har pÄ ett mer hÀlsofrÀmjande, förebyggande och hÄllbart sÀtt. Vi fysioterapeuter stÀller upp pÄ Regionens hÄllbarhetsmÄl och Àr beredda att bidra. Men dÄ behöver regionledningen ocksÄ se hur viktig vÄr kompetens Àr för en hÄllbar hÀlsoutveckling för befolkningen i VÀsterbotten. Satsningar pÄ vÄr yrkesgrupp kan bli en storvinst för Regionen.

Sofia Stridsman, ordförande Fysioterapeuterna VÀsterbotten