Premiär för Studio Norran – Lyssna på första avsnittet

I dag lanserar Norran den nya podden ”Studio Norran”, där lyssnarna får ta del av veckans nyhetssnackisar i kortformat. Programledare är Norran-journalisterna Tinika Häggström och Wilhelm Sandelin Anton. "Det här blir ett nytt sätt att få koll på det viktigaste folk pratar om”, säger Wilhelm.

Journalisterna Wilhelm Sandelin Anton och Tinika Häggström programleder den nya nyhetspodden ”Studio Norran”.

Journalisterna Wilhelm Sandelin Anton och Tinika Häggström programleder den nya nyhetspodden ”Studio Norran”.

Foto: Erik Grahn Lundgren

Studio Norran2023-10-06 05:00

Studio Norran tar upp ett urval av de ämnen som engagerat extra mycket under den gångna nyhetsveckan. Första avsnittet handlar om krångliga trafikregler vid Lejonströmsbron, där flera bilister har förlorat körkorten, och om försöken till värvning av yngre barn för drogförsäljning, något som ska ha skett på Skogsvallen.

– I podden går vi igenom vad som har hänt, vad som ligger bakom och vad som kan väntas ske framåt. Vi bjuder in och ställer frågor till de journalister som arbetat med ämnet hos oss. De får berätta både om händelseutvecklingen och om det journalistiska arbetet som ligger bakom nyheten, säger Tinika Häggström.

undefined
Journalisterna Wilhelm Sandelin Anton och Tinika Häggström programleder den nya nyhetspodden ”Studio Norran”.

Både hon och Wilhelm Sandelin Anton har bakgrund som radiojournalister och tycker att poddens berättande format gör nyheterna mer lättillgängliga.

– Det här ger en väg in till våra nyheter även för dem som inte är vana att läsa papperstidningen eller hinner ta del av allt på webben. Poddar är populära framförallt bland yngre, men egentligen kan ju alla som vill ha en snabb sammanfattning av de viktigaste snackisarna lyssna, säger Tinika. 

I normalfallet ska podden ha kortare avsnitt om ungefär 20 minuter, men ibland blir det mer dokumentära och längre specialavsnitt.

– Det kan vara att vi går igenom komplexa händelser som kräver sin fördjupning, till exempel de mer omfattande granskningarna vi har gjort, säger Wilhelm.

Ett av specialavsnitten under produktion handlar om Daxio, det misstänka pyramidspelet vars verksamhet i Skellefteå kunde avslöjas genom så kallad wallraffning av två Norran-reportrar.

undefined
”Med podden utforskar vi fler sätt att förmedla nyheter och väcka intresse för vad som händer i ett växande Skellefteå”, säger Malin Christoffersson, chefredaktör på Norran.

Studio Norran är en del av Norrans arbete med nya arbetssätt och kanaler för lokaljournalistik.

– Vi utforskar fler sätt att förmedla nyheter och väcka intresse för vad som händer i ett växande Skellefteå. En nyhetspodd känns som ett naturligt steg efter digitala satsningar som Framtidsfabriken och Norran English, där vi både skapar större förståelse för samhällsskeenden och når nya människor, säger Norrans chefredaktör Malin Christoffersson.

– Vi provar oss fram för att hitta rätt i paketeringen och tar gärna emot feedback från lyssnarna om hur podden kan utvecklas.

Studio Norran finns på norran.se och på olika poddplattformar som Spotify och Apple Podcasts.

Lyssna på första avsnittet här: