Lördagsläsningen – stor intervju med Jimmie Ericsson: ”Jag känner ingen smärta längre”

Jimmie Ericsson har kämpat hårt för att i första hand slippa all värk. Drygt ett halvår efter den tuffa kvartsfinalförlusten, som AIK-kaptenen fick som avstängd, gör Ericsson sin första stora intervju. Han har hållit låg profil avsiktligt. ”Jag har inte velat skapa några onödiga spekulationer”, berättar han.

2 december 2017 08:03

Norran träffar Jimmie under hans första pass en onsdagsmorgon. Det är cirkelträning med tiotalet stationer. Den tidigare AIK-kaptenen håller ett högt tempo och ser pigg ut. Fysioterapeut, Claes Göran Sundell, manar på. Han har jobbat med Jimmie sedan förra säsongen tog slut.

En säsong som slutade på sämsta tänkbara sätt – framför TV:n. Ericsson blev ju avstängd inför den sjunde och avgörande matchen i kvartsfinalserien mot Frölunda.

– Jag blir det för något som inte har gett utvisning förut. Jag är fortfarande starkt kritisk till avstängningen, som jag inte tycker var någon avstängning.

Var såg du matchen?

– Jag såg den hemma. Jag hade kunnat se den på plats, men kände att det skulle bli så mycket fokus på mig. Det skulle filmas och intervjuas. Då satt jag och höll tummarna hemma istället.

Knäskadad

Problemen med knäna var stora. Så stora att det i första skedet handlade helt om att komma tillbaka till fungerande liv utan smärtor.

– Jag sa att jag inte ville diskutera nytt kontrakt. Jag var inte i den fasen att jag kunde spela hockey. Jag ville ju spela, men som det kändes då trodde jag inte det, berättar Jimmie om dialogen med AIK.

Tillsammans med Claes Göran Sundell byggde Ericsson upp ett program. Det gick ut på att försöka bygga upp knäna så att det skulle gå att ha ett vanligt liv, utan smärtor.

– Det har varit lite otypiskt för det har varit en väldigt långsam uppbyggnad där vårt mål har varit att Jimmie ska kunna ha en vardag utan problem, säger Sundell

Processen har varit lång och hård. Bakslagen, som kom med jämna mellanrum i början, har varit mentalt påfrestande.

– Det är därför jag har hållit mig undan och inte velat prata med media. Det blir så jobbigt om det skulle kännas riktigt bra en vecka och så säger man det och sen nästa vecka är det dåligt igen. Det har verkligen gått upp och ned, säger Jimmie.

Hur mentalt jobbigt har det varit?

– Det är jobbigt när man inte vet vad man ska göra. Det är ju väldigt många som undrar hela tiden, när man handlar och träffar människor på stan. Jag har ju inte vetat och det har varit jobbigt.

Rehabträning och att sig tillbaka är tufft. Hur upplever du att det har varit?

– Jag var inställd på att först och främst ha ett drägligt liv. Jag vill inte gå och halta. Det finns ju de som har värre skador än mig. Men jag vill ju kunna gå med Elsa till skolan utan att halta. Sedan nästa steg är ju att spela boll.

Framsteg

Den hårda och systematiska träningen har gett resultat. Första målet är i stort sett uppnått.

– Jag har ingen smärta längre och har kunnat träna hårt de två sista månaderna, summerar Jimmie.

Det har också gjort att Jimmie och Claes Göran har kunnat jobba med en ny målsättning. Drömmen är att ta sig tillbaka och spela hockey på elitnivå. Jimmie vill helst inte prata alls om framtiden. Anledningen är att han inte själv vet och ogillar att spekulera. Men han lämnar en bedömning på läget.

– Om jag ska bedöma procentuell t... Från början kändes risken större att jag skulle vara tvungen att sluta än att spela. Nu känns det tvärtom.

Hoppet lever?

– Det kan man säga.

Fyllde hallen

Jimmie Ericssons dragningskraft är fantastisk. Han är på något sätt dagens Hardy Nilsson och personifierar AIK på många sätt.

Det blev tydligt när Jimmie ställde upp för Lejon och spelade match med dem när de mötte Kiruna. Det hela var ett event för att rädda Lejon, men Jimmies comeback var det stora dragplåstret. Lågt räknat var det 3 510 personer som kom till arenan, siffror i full paritet med SHL. Skillnaden var bara att det var Ericsson själv som drog dit den stora massan.

– Vad ska man säga, det var en fantastisk upplevelse. Jag är tacksam för alla som kom dit och ställde upp. Samtidigt var det otroligt roligt att kunna hjälpa Lejon.

Även om Jimmie hållit sig lite i skymundan har synts i ett annat sammanhang. Under hösten har han figurerat i videos med spelet World Hockey Manager.

– Jag har ju varit med från början med spelet och det är ju ganska logiskt. Det är baserat i Skellefteå, handlar om hockey och så älskar jag managerspel.

Vad kan du säga om filmerna du har gjort?

– Det är kanske inte något jag egentligen hade velat göra. Det är inte jag som har kommit med förslagen, för de sätter ju en del press på mig. Men med tanke på genomslaget med filmerna så har det ju varit bra för företaget, säger Jimmie och fortsätter:

– Så jag kanske har fått bita lite i det sura äpplet och göra sånt som jag själv inte är så jättesugen på. Jag är bekväm i det här, men det är inte min favoritgren.

Följer laget

Jimmie följer AIK samtidigt som det finns utrymme för mer saker än hockey.

– Jag har sett ganska mycket. Men sen har jag även gjort lite annat, gått lite kurser, varit hos Mattias Dahlgren i hans kök i två dagar och fått lära mig lite. Sånt som jag kan ha nytta av senare i livet, om det inte blir hockey.

Vad tycker om AIK:s start?

– Det är en jämn serie och laget är där uppe och bråkar. De är ett bra lag som har tagit steg sista månaden.

Intervjun går mot sitt slut. Situationen för SHL-profilen är ljusnande. En vardag utan ständig värk är ett viktigt framsteg. Vart det leder återstår att se. Det är omöjligt att avgöra nu.

Däremot finns det en utmärkande omständighet kring Jimmie Ericsson. Om man vill leta tecken är det lätt att fastna på statistiken. Jimmie står på 499 SHL-matcher och 99 mål.

– Jag har fått höra det. Nu på slutet en del gånger faktiskt. Men det är ju inte det som driver mig. Det är passionen för sporten och att få avsluta, lägga skridskorna på hyllan själv. Att jag väljer det och inte min kropp. Sen är det lite komiskt att det är en match ett mål som saknas.

Från början kändes risken större att jag skulle vara tvungen att sluta än att spela. Nu känns de tvärtom.

Jimmie Ericsson

Född:1980

SHL-stats:499 matcher, 99 mål, 164 ass

Aktuell:Tar steg i sin rehabilitering och har inte värk i knäna längre.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa