Vallen hade framtidsverkstad

Vallen kan bli ännu en social servicepunkt. Vad det skulle innebära informerades på söndagen då det ordnades framtidsverkstad i byn.

26 april 2015 15:45

Det var andra året i rad som det ordnades ett sådant här möte. Byborna var inbjudna och på plats var representanter för olika föreningar som berättade vad som är på gång.

En hel del visade sig vara på gång framgick det. Simskola och en massa andra aktiviteter vid badplatsen, fotbollsskola, jazzevenemang, kosläpp, vassklippning med mera.

Att Vallen har både sitt kapell, hembygdsområde och idrottsföreningens lokal Envisheten gör att man också har ett bra utbud av samlingspunkter.

Delta i projekt

Vad som diskuterades på eftermiddagen var att göra byn till en "Hållbar social servicepunkt" inom ett pågående EU-projekt. Informerade om detta gjorde Karin Axelsson från byautvecklingsrådet.

– Syftet skulle vara att bli en attraktivare by att bo i. Vår befolkning krymper tyvärr, säger Kurt Andersson, ordförande i Byaintresseföreningen.

– I fjol var vi 119 invånare och nu är vi nere i max 115. Nedgången beror på att ungdomar flyttar hemifrån och vi har inte påfyllning med nya barnfamiljer.

Vill ha bredband

– En annan fråga som är het här i byn är bredband, fortsätter Kurt Andersson. Vi, Svarttjärn och Holmsvattnet har blivit lite utanför, då andra större byar i närheten redan har bredband. Så nu har vi i tre års tid pratat om att göra något, och har en ansökan om bidrag inne hos kommunen.

På mötet informerade Micael Karlsson om läget. Byborna i Vallen har lämnat intresseanmälan för bredbandet och 90 procent vill vara med.

Den eviga vassen

Vallen ligger vid en sjö och därför är vassbekämpning ständigt pågående. Hans-Olov Marklund berättade om det aggregat som han själv brukar köra när det finns tid, och som andra även får låna.

Härkan man läsa mer om byn Vallen.

Härkan man läsa mer om projektet "Hållbara sociala servicepunkter".

 

Problemet är att det inte kommer nya barnfamiljer

Framtidsverkstaden

Arrangör var byaintresseföreningen.

Det hölls information om nya hemsidan, kapellet, jaktklubben, hembygdsområdet, gårdsbutik för kött, bredband, vassklippning, jazzkonsert, badplatsen, fotbollsskola.

Det bjöds även på fika och lunch.

25 personer deltog, det var något färre än i fjol.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa