Skelleftepolitiker fast för rattfylleri – lämnar alla uppdrag

Centerpartisten Sture Andersson, förste vice ordförande i Skellefteå kommunfullmäktiges presidium, har ertappats med att köra rattfull – för tredje gången. Nu lämnar han sina uppdrag inom politiken.

26 oktober 2017 22:54

Den 23 september ertappades politikern på Burträskvägen i närheten av Burträsk. Enligt strafförelägganden, som Sture Andersson valt att skriva under, begick han brottet med uppsåt. Det går att läsa att han hade ungefär 0,8 promille alkohol i blodet.

Carina Sundbom, Centerpartiets gruppledare i Skellefteå, bekräftar att Sture Andersson har lämnat sina förtroendeuppdrag.

– Det är väldigt tragiskt. Det kommer som en chock när det händer, men samtidigt som det är tragiskt för den det berör så är det inte acceptabelt heller, säger hon och fortsätter:

– Han har lämnat in sin uppsägning. Han meddelade mig direkt efter att det hade inträffat och vi kom fram till att det inte går att ha ett förtroendeuppdrag efter det här.

Tredje gången

Det här är tredje gången som han döms för rattfylleri. Senast våren 2010 dömdes han för att ha kört rattfull med 1,64 promille alkohol i blodet, skriver  Folkbladet i en artikelfrån samma år. Den gången greps han i sin källare, dit han sprungit från sin bil efter att han upptäckt att en polispatrull följt efter honom.

Då dömdes Sture Andersson till en månads fängelse efter att fallet tagits upp i hovrätten. Han lämnade sina dåvarande uppdrag inom landstinget där han representerade Centerpartiet i landstingsfullmäktige och landstingsstyrelsen.

Flera uppdrag

Sture Andersson återvände senare till politiken. Han har sedan valet 2014 suttit som ledamot i Skellefteå kommunfullmäktige, förste vice ordförande i kommunfullmäktiges presidium och vice ordförande i Skellefteå kommuns demokratiberedning.

– Vi anser att man ska ha få en chans om man har avtjänat sitt straff och visat att man kan sköta sig. Nu har det inte fungerat eftersom vi inte kan acceptera att han har kört rattfull igen, svarar Carina Sundbom på frågan om varför han tilläts återvända till politiken.

Ger ni honom något sorts stöd från Centerpartiets håll?

– Vi finns där som stöd för honom, både som parti och som människor. Om han behöver stöd och hjälp så kommer vi att ge honom det.

Carina Sundbom tycker att han gjorde rätt val som avgick direkt.

– När man har ett förtroendeuppdrag innebär det att man har fått ett förtroende, vissa saker kan skada det förtroendet. Han tog sitt ansvar direkt, sa vad som hade hänt och att han kliver av. Det tycker jag är bra gjort, han har stått för det som har hänt, säger hon.

Norran har varit i kontakt med Sture Andersson som väljer att inte kommentera händelsen. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa