”Mikronationer” utforskar platser som förklarat självständighet

29 november 2017 09:15

Det finns omkring 200 länder i världen, men ändå räcker det inte till tycker vissa. Det är slutsatsen efter att man läst denna bok där vi får bekanta oss med platser som Sweutschland, Seborga, Sealand och Ladonien. Runtom i världen finns alltså ett antal områden som förklarat självständighet, men som inte erkänts som riktiga länder. I vissa fall finns historisk grund till självständighetsförklaringarna, i andra fall rör det sig om konstprojekt och vissa försöker utnyttja kryphål i lagen och framstår närmast som rättshaverister.

Duon Joelsson och Jacobsson har besökt åtta sådana länder, en turné som få andra har gjort. Det är detaljerade och förvånansvärt djupa resereportage som vi bjuds på, kanske beror det på att dessa mikronationer ofta är så starkt förknippade med enskilda personer vars drömmar man får komma nära.

De flesta länderna känns som lustiga anekdoter, men det är de smått tragiska personporträtten som biter sig fast längst. Där enskilda personer eller familjer har offrat ofattbart mycket tid, pengar och ansträngning på något som omvärlden inte tar på allvar.

Men i de rikligt illustrerade faktadelarna bjuds det mer på småtrevliga kuriositeter, lämpliga att plocka fram och visa upp på middagsbjudningen för att underhålla gästerna. Det kanske är i sådana sammanhang den här boken kommer att göra sig bäst, som en snackis och konversationsöppnare snarare än sträckläsning.

Andreas Eriksson

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrans redaktion