Letar efter fornlämningar längs blivande spåret

Just nu pågår utgrävningar längs den blivande Norrbotniabanan från Innervik till Hökmark. Arkeologer ska gräva på åtta platser under fyra veckor.

Paulina Blaesild gräver för första gången såhär långt norrut. Hon är van vid skånska förhållanden och tjockare kulturlager.

Paulina Blaesild gräver för första gången såhär långt norrut. Hon är van vid skånska förhållanden och tjockare kulturlager.

Foto: Ulrika Nohlgren

Yttervik2018-08-25 10:00
undefined
Paulina Blaesild visar upp fyndet hon hittat i sin ruta för Olof Östlund.

Det handlar om så kallade steg-två-utgrävningar.

Landskapsarkeologer har gjort en första utredning och hittat platser som de misstänker kan innehålla fornlämningar.

– De har gått längs hela järnvägssträckningen och här har de hittat en del grejer som kan tyda på att det är en boplats, men de var osäkra på om lämningarna var naturliga eller skapade av människor, säger Olof Östlund, från Skellefteå museum.

undefined
Olof Östlund leder utgrävningarna som är inne på andra veckan.

Han leder utgrävningarna och jobbar tillsammans med arkeologerna Lage Johansson och Paulina Blaesild.

När Norran kom på besök en förmiddag hade de hunnit gräva ut två ställen i Innervik. Där gjordes inga fynd. Nu är det istället Yttervik som gäller, några kilometer in på vägen mot Båtvik.

Vad kan ni tänkas hitta här?

– Kvartsavslag från tillverkning av pilspetsar, skrapor och andra redskap, skörbränd sten eller brända ben från matlagning. Det kan handla om älg eller säl, då platsen kan ha varit kustnära. Men vi vet inte exakt vilken tid det kan röra sig om, säger Olof Östlund.

Området som ska undersökas ligger i en sluttning, 40–44 meter över havet.

– Det innebär att det är max 4 000 år gammalt det vi hittar, säger Olof Östlund.

Skrapar av lager

Paulina och Lage är redan i full färd med att lossa torven ovanpå blekjorden där de ska gräva. Det är slitsamt då den sitter fast i rötter.

undefined
Arkeologen Lage Johansson rullar upp torven för att frilägga den underliggande jorden.

Torven rullas ihop för att lätt kunna läggas över jorden igen. De öppnar rutor på cirka en gånger en meter. De skrapar upp sten, sand och jord, letar igenom det och öser det sedan åt sidan med en skyffel.

Om de hittar något här som tyder på en boplats är nästa steg en arkeologisk förundersökning som avgör hur stor fornlämningen är och hur lång tid den kan ta att gräva ut. Sedan kan det bli aktuellt med en slutundersökning.

– Det är bråttom. Trafikverket vill att det ska gå snabbt. Om det blir utgrävningar vill de att vi gör dem under nästa år, säger Olof Östlund.

undefined
Paulina Blaesild gräver för första gången såhär långt norrut. Hon är van vid skånska förhållanden och tjockare kulturlager.

Det finns även planer på en förundersökning i höst i Harrsjöbacken utanför Bureå, men det är ännu oklart om den blir av. Där gjordes en utgrävning 1995 och nu ska man gräva hundra meter väster om den.

– Det finns väldigt mycket lämningar efter hedkammen. Det är även ett vattentäktsområde för Bureå. Trafikverket vill inte göra så stort intrång i grusåsen och det är ju bra för oss arkeologer då banvallen inte förstör så mycket, säger Olof Östlund.

undefined
Det ena av de två avslagen som Paulina skrapade fram.

Plötsligt ropar Paulina till.

– Jag har hittat avslag.

Det är två små skärvor av kvarts. Olof konstaterar att det är bra kvalitet på dem. Han konstaterar även att det i och med fyndet är slut på utgrävningen på den här platsen. De har fått vad de letade efter.

– Nu fotar vi och dokumenterar innan vi lägger tillbaka fyndet. Sedan tar vi kaffe och packar ihop, säger han.

Här finns lokalerna som grävs ut

Innervik - två platser

Yttervik

Älven i Bureå

Södra sidan om flygfältsvägen i Bureå

Häggnäs

Kroknäs

Innanför Hökmark

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!