Visning ur museets gömmor

Årets visning av Silvermuseets gömmor omfattade både föremål, bilder, programblad och broschyrer. Och en massa nostalgi. Besökarna fick se bilder och föremål från bland annat Edholms hus, Stora Hotellet, biografen Palladium och restaurangen Metropol. Byggnader som inte finns kvar idag.

11 juli 2019 20:16

Visningen presenterades av Ann-Kristin Öberg, museiassistent, och Sofia Flinkfeldt, museets pedagog.

Totalt har Silvermuseet sex magasin och ett arkiv, så det finns ett stort urval att ta ur. Ann-Kristin Öberg berättar att de försöker utgå från ett tema. Årets tema var Arjeplogs skidspels tävlingsprogram mellan året 1856-1967. Ett stort antal program finns bevarade. I programmen annonserade flera av ort-ens dåvarande företagare.

Inspirationskälla

Ann-Kristin började med att visa ett fotografi i en plåthink. Det var en bild av framlidne Ruth Lestanders bror Patrik som satt i hinken.

– Det var Ruth Lestander som började med bild- visningar ur museets bildarkiv och hon har varit en inspirationskälla till kvällens visning, säger Ann-Kristin.

Ann-Kristin berättade om marknadsdanserna i Folkets Hus. Där fick man gå in via entrén men ut på baksidan eftersom det var så mycket folk. Under tiden Ann-Kristine berättade visade Sofia bilder av både byggnader och människor.

Nya föremål

Varje år får museet in nya gamla saker. Ann-Kristin visade upp tre nygamla saker. En gietkam, en babysäng, med Arjeplogs samiska snitt. En telefonkatalog och ett nålhus i ben. Nålhuset användes som förvaring av nål och tråd.

Kvällen avslutades med sång och musik. Ett stycke ur Ralph Karlssons inspelning av Orgelbyggarlåten spelades upp från kassettband.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ann-Christine Holmgren

Ämnen du kan följa