I Almedalen: Fokus på de största städerna i norra Sverige

På Region Västerbottens årliga varumärkesseminarium som idag genomfördes i Almedalen fokuserades det på hur nya näringar växer fram utanför storstäderna. Här presenterade Skellefteås kommunalråd Maria Marklund (S) och Anders Ågren (M), oppositionsråd i Umeå kommun, satsningen på N6, samarbetet mellan de sex största städerna i norra Sverige. "Vi fokuserar nu i första skedet enbart på städerna och bejakar att urbaniseringen är något positivt", säger Anders Ågren.

– Det är viktigt att ICA-handlarna hänger med i den digitala utvecklingen eftersom handeln om fem år inte kommer att se ut som den gör idag, säger Elisabeth Due.

– Det är viktigt att ICA-handlarna hänger med i den digitala utvecklingen eftersom handeln om fem år inte kommer att se ut som den gör idag, säger Elisabeth Due.

Foto: Lars Westerlund

Visby2018-07-05 14:26
undefined
Maria Marklund (S), Skellefteå kommun och Anders Ågren (M) Umeå kommun, var två av föredragshållarna på varumärkesdagen.

Men både han och Maria Marklund poängterar dock att utvecklingen på landsbygden också är viktig och att det måste finnas en balans mellan stad och land.

– Vi börjar med städerna så får vi se om det finns fler som också vill vara med. När det gäller landsbygden har turistorganisationerna varit duktiga på att ge en bra bild av möjligheterna där, berättar Maria Marklund.

Hon inledde sitt anförande med att berätta om bakgrunden till samarbetet.

– Initiativet kom från Örnsköldsvik som för två år sedan ställde frågan om intresset av att bilda ett nätverk mellan städerna för att vi tillsammans ska förändra den felaktiga bilden av norra Sverige, berättar Maria Marklund.

De sex städerna är: Skellefteå, Umeå, Luleå, Örnsköldsvik, Sundsvall och Örnsköldsvik.

Anders Ågren menar att en viktig del i samarbetet är att man vill få bort inställningen att städerna konkurrerar med varandra om investeringar.

– Vi vill på det här sättet bidra till att få bort bypolitiken, säger han.

– Det är till exempel viktigt att vi gläder oss när de andra städerna får utlokaliserade statliga verk, inflikar Maria Marklund.

Vid de träffar som nätverket hittills haft har det mest handlat om investeringsfrågor.

– Naturligtvis har vi pratat en hel del om Norrbotniabanan som det nu gäller att få en fortsättning på upp till Luleå och Haparanda. På agendan har det också stått frågor om byggnationer och kompetensförsörjning, berättar Maria Marklund.

Man har även låtit ta fram faktaunderlag om synen på norra Sverige.

– Bland annat har vi låtit undersöka hur beslutsfattare och allmänheten ser på norra Sverige. Beslutsfattarna är huvudmålgruppen för oss. Det har nämligen visat sig att det ofta är lättare att få respons för våra synpunkter i Bryssel än i Stockholm. Detta gäller till exempel i infrastrukturfrågor, säger Anders Ågren.

Maria Marklund poängterar slutligen att städerna i norra Sverige måste vågar stiga fram och bli mer kaxiga.

undefined
När Gunther Mårder frågar sina medlemmar på landsbygden vad de prioriterar högst så är det tillgången till en bra digital infrastruktur.

Gunther Mårder, ordförande för Företagarna, berättar hans organisation är allra starkast i glesbygden.

– Det finns glesbygdskommuner där vi har 60 procent av alla företagare som medlemmar. Ju större städer desto svagare är vi, berättar han.

När han frågar sina medlemmar på landsbygden vad de prioriterar högst så är det tillgången till en bra digital infrastruktur.

– Detta är till och med viktigare än perfekt underhållna vägar.

undefined
– Det är viktigt att ICA-handlarna hänger med i den digitala utvecklingen eftersom handeln om fem år inte kommer att se ut som den gör idag, säger Elisabeth Due.

Elisabeth Due, ansvarig för näringslivs- och branschfrågor hos ICA-handlarnas förbund konstaterar att för handlare på landsbygden är det viktigt med ett starkt nätverk med andra lokala företagare.

– De måste också kunna känna sig trygga och är oroliga inför den minskning av poliser som genomförts. Det är även viktigt att ICA-handlarna hänger med i den digitala utvecklingen eftersom handeln om fem år inte kommer att se ut som den gör idag, säger Elisabeth Due.

undefined
– Det krävs olika lösningar för olika typer av landsbygder, säger Åse Classon.

Åse Classon, ordförande för hela Sverige ska Leva, menar att det finns en stor okunskap kring landsbygdsfrågor.

– Till exempel finns det en föreställning om att staden växer på bekostnad av landsbygden. Så är det inte. Staden växer för att det föds fler barn där och 75 procent av ungdomarna på landsbygden stannar kvar där. Ännu fler skulle nog stanna om det fanns fler arbetstillfällen.

Hon är kritisk till att politikerna ofta söker efter EN lösning för landsbygden.

– Det krävs olika lösningar för olika typer av landsbygder, avslutar Åse Classon.

Andra talare under dagen var Joakim Ekblom, Thorengruppen, Bo Krogvig, LKAB och Emma Wange, debattredaktör, Dagens Samhälle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!