Vintersimmet i Skellefteå: Världens kyligaste SM

I lördags avgjordes det Skandinaviska mästerskapet i vintersim i Skellefteå, en del av världscupen.

14 februari 2016 17:16

Dagens förutsättningar såg bra ut: Lätt snöfall, omkring nollgradigt i luften 0,2 plusgrader i vattnet. Isen var perfekt, enligt arrangörerna, med 30 centimeters tjocklek.

Annat var det 2012, då temperaturen låg på minus 36.

– Då hörde Alaska News av sig och undrade om vi verkligen skulle köra tävlingen, de tyckte inte att vi var kloka, säger Lars Westerlund, en av initiativtagarna till tävlingen som arrangeras av Mörkret och Kylans vänner.

Med facit i hand var det inte riskfritt, då några deltagare faktiskt svimmade eller fick mildare frostskador, enligt tävlingens ansvarige läkare.

Men i år rådde ”sommarvärme” som en deltagare uttryckte det och säkerheten var hög. Dykare fanns på plats, samt säkerhetsnät.

Jubileum

I år var det femårsjubileum och hundratals åskådare hade sökt sig till älvbrinken för att följa deltävlingarna. Totalt 300 deltagare från 16 länder fanns på plats. Dessutom hade Amerikas urinvånare en representant med, Marc Johnston, som trivdes utmärkt och deltog i flera lopp.

– Jag studerade i Sverige för 30 år sedan och gillar att simma så detta var ett bra tillfälle att komma hit, berättar Marc på nästan perfekt svenska.

Internationell bevakning

Evenemanget uppmärksammades även i internationell media. Sally Goble från London både simmade och rapporterade.

- Jag är från The Guardian och ska skriva en artikel, och jag älskar att simma så då passade jag på att vara med, säger hon.

Även lokala politiker deltog, exempelvis Hans Brettschneider (MP) och Andreas Westerberg (L). Och Enar Nordvik, stadsplanerare vid kommunen, som påpekade det uppenbara:

– Det gäller att komma ihåg att inte slicka på handtagen när man går upp!

Simutstyrslarna varierade, alltifrån ryska kläddräkter, till hajmössor och vikingahjälmar.

Heljä Pihkala, Skellefteå, tävlade med cykelhjälm.

- Det är första gången jag simmar så jag visste inte hur kroppen skulle reagera. Det blev en flythjälm så huvudet skulle vara över ytan, förklarar hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jenny Petersson