I våras kallades polisens regionala insatsstyrka till Vindelns folkhögskola. Bakgrunden var att en person kontaktat polis sedan en kvinna berättat om att hon hölls inlåst i en lägenhet på området, skriver VK.
Polisen forcerade dörren till den aktuella adressen på folkhögskolan. Inne i lägenheten påträffades en man som greps på plats, misstänkt för människorov och flera fall av våldtäkt.
”Vi forcerar dörren in till aktuellt rum och griper där en man. Jag och kollegan tar oss in och säkrar mannen. Mannen läggs ner på golvet och beläggs med handfängsel”, skrev en av insatspoliserna i sin rapport.
Nu döms mannen för flera fall av våldtäkt samt olaga frihetsberövande, misshandel och olaga hot.
Straffet blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Detta då tingsrätten bedömer att mannen begått brotten under påverkan av allvarlig psykisk störning.
Mannen döms även att betala skadestånd på 415 000 kronor till kvinnan.
I förhör med polisen berättade kvinnan om dagen då hon låstes in i lägenheten.
– Han drog in mig i rummet. Han var hårdhänt. Jag fattade ingenting. Han tog tag i mina överarmar och drog in mig.
Vidare uppgav kvinnan att hon inte tilläts lämna lägenheten. Vid ett tillfälle tog mannen stryptag på henne och hotade med att skära halsen av henne och se hur livet rinner ut ur henne.
Enligt kvinnan var hon mannen bekanta vid händelsen.
– Vi har sagt hej till varandra. Man kunde lita på honom och han ställde upp. Han var snäll.
Bilden av att mannen var snäll och trevlig delades av flera vittnen, enligt vad som framkommit i förhören med polisen. Men vittnena sade också att mannen hade visat en helt annan sida.
– Då fick jag en helt annan bild av honom. Jag kände inte igen honom. Det var inte samma person. Hela hans sätt att vara på. Pratade på ett annat sätt. Betedde sig inte på samma sätt, berättade ett vittne efter händelsen i våras.
Efter att ha hållits inlåst i två dagar lyckades kvinnan skicka ett meddelande på mobiltelefonen till en vän, som i sin tur larmade polisen. Vid tillfället hade mannen lämnat lägenheten.
Tingsrätten menar i domen att kvinnans berättelse framstår som ”självupplevd” och gett ett ”trovärdigt intryck”.
”Det finns inget som tyder på att hon medvetet skulle ha lämnat felaktiga uppgifter. Tvärtom framstår det som att hon så noga som möjligt och på ett korrekt sätt har återgett vad hon minns”, skriver tingsrätten.
Mannen döms mot sitt nekande. Polisens frågor bemötte han i huvudsak genom att hävda att kvinnan deltagit frivilligt. Detta, menar tingsrätten, motsägs bland annat av det faktum att hon bett sina vänner att ringa polisen vid tiden för händelsen.
Åklagaren yrkade på att mannen skulle dömas för människorov. Tingsrätten ogillade det då den konstaterar att mannen vid åtminstone två tillfällen lämnat lägenheten och att kvinnan därför inte varit helt förhindrad att röra sig fritt. Mannen har dock genom hot och våld tvingat henne att inte lämna lägenheten, varför han i stället döms för olaga frihetsberövande.
Den dömde mannen förekommer under 14 avsnitt i belastningsregistret, däribland för en rad kontaktförbud mot olika kvinnor och en man.
I förhör med polisen uppgav han att han skrivits ut från psykiatrin strax före händelserna på folkhögskolan. Mannen döms nu alltså till rättspsykiatrisk vård.