Vill starta kampanj: ”Flytta till Norrland så får du jobb”

Den 1 augusti gjorde Rickard Carstedt (S) sin första arbetsdag som regionråd i Västerbotten. En fråga som byggnadssnickaren från Burträsk tänker greppa direkt är Norrbotniabanan: ”Den är helt avgörande för Skellefteå kommun, för länet och egentligen för hela Sverige”, säger han.

6 augusti 2019 07:00

Vi möts på gårdsplanen i Ljusvattnet, strax utanför Burträsk. Familjen bor i ett falurött Västerbottenshus med vita knutar. Utsikten över sjön är betagande och det framgår att det finns jaktintresse i familjen. En hundgård är hopbyggd med garaget och ovanför en av garagedörrarna hänger en älgkrona.

– Det är jag som har skjutit den, säger Rickard Carstedt.

Men jaktintresset har fått vila ett tag. Det har inte riktigt funnits tid och därför är även hundgården tom.

Frågan är om han får mer tid för sina fritidsintressen som regionråd – men jag ställer aldrig frågan. Han kallar sig själv för en ”traditionell socialdemokrat”, säger ja till en höjning av statlig skatt, nej till kommunal skattehöjning och har massor av idéer på hur Sveriges skattesystem bör förändras. Jämlikhetsfrågor ligger honom varmt om hjärtat, inte enbart mellan könen, utan även i förhållandet mellan stad och landsbygd.

Hänger ihop

Det som står klart är att hans driv och engagemang för bygden, länet och för att regionen ska fortsätta att utvecklas är äkta. Och här menar Rickard Carstedt att mycket hänger ihop, att Region Västerbotten är en viktig aktör och anser att bland annat Northvolt, Norrbotniabanan och kulturhuset i Skellefteå kan öka intresset för inflyttning – i hela regionen.

Och det är en orsak till att han tackade ja till posten som regionråd – han vill vara med och driva utveckling för Norrlands bästa. Han säger att det händer oerhört mycket just nu, vill driva på och visa att saker går att genomföra. Som tidigare ombudsman för LO under 16 år har han dessutom lång erfarenhet av regionala frågor.

– Det skapas många jobb med tanke på allt som händer nu och vi kanske ska starta en kampanj med orden: ”Flytta till Norrland så får du jobb,” säger han och fortsätter:

– Northvolt är oerhört viktig för Skellefteå kommun och för hela regionen, men då måste vi få hit kompetens och få igång byggandet och jag har sagt till kommunchefen i Skellefteå att de får skriva upp målet från 80 000 invånare i Skellefteå kommun 2030, till 100 000 invånare år 2040.

Ökad rörlighet

Han anser också att det är viktigt att knyta personer med gymnasiekompetens till länet och att vi kan bli bättre på att underlätta validering och ge möjlighet till ökad rörlighet på arbetsmarknaden. Den frågan är demografisk, enligt Rickard Carstedt.

– I Norrland stannar man längre på sin arbetsplats än i en storstad och arbetsmarknaden är mer rörlig i södra Sverige, säger han.

Är inte det även en generationsfråga? Unga anses väl vara mer benägna att byta jobb än äldre, oavsett bostadsort?

– Jo, så kan det vara till viss del, men jag tror att det är kopplat till var i landet man bor, säger han med övertygelse.

Flera gånger under intervjun talar han om att ”se möjligheterna”, vilket han anser att han gör, oavsett område. Som ett exempel nämner han miljön – och att leva mer klimatsmart.

– Jag har suttit i Skellefteå Krafts styrelse och har koll på el, förbrukning och hur viktigt det är att utveckla alternativ som solpaneler. Om vi tar Skellefteå, så finns det stora möjligheter att bygga klimatsmarta hyreshus. Och jag måste säga att jag personligen tror att miljöfrågan är en av de viktigaste frågorna.

Region Västerbotten har många ansvarsområden, hur ser du på att välja bort något?

– Svår fråga, det jag tror är att kommunerna skulle kunna ta lite större ansvar för exempelvis hemsjukvården.

Trafiken?

– Där anser jag att vi bör ha en regional aktör, det är viktigt. Många frågor som vi hanterar inom regionen hänger också ihop, exempelvis sjukvård och transporter. Patienterna ska ju ta sig till vården. Jag kan också säga att jag var med och drev frågan om storregioner och jag tror fortfarande på det.

Han tar ett exempel: Kring bussgods så fanns en plan att slå samman Sveriges fyra nordligaste län som en aktör kring transporterna, men det är oklart hur det blir.

– Många små företag behöver skicka och få gods. Konsekvensen om vi inte hittar en gemensam lösning, är att det kommer att bli väldigt dyrt.

Som regionråd kommer han att greppa många olika frågor, men han säger att den närmaste tiden handlar om att lära känna förvaltningens 100 anställda och att boka in möten med kommunalråden.

– Min plan är att träffa alla 15 kommunalråd i våra kommuner för enskilda samtal.

Han är medveten om att den närmaste tiden blir hektisk och det är många frågor och områden att sätta sig in i. Dessutom innebär uppdraget pendling mellan Ljusvattnet och Umeå.

– Men jag har förhandlat till mig ett kontor i Skellefteå också, säger han och skrattar till.

Han ville ha det så, delvis med tanke på familjepusslet, men kanske också för en chans att underhålla träningen. Rickard Carstedt gillar löpning och skidåkning och har stort intresse för fiske. Det släpper han inte.

– Det är skön avkoppling efter jobbet att gå ner till sjön och fiska gädda, säger han.

Hur känner du just nu inför uppdraget som regionråd?

– Jag är lite smånervös, men jag tror att det är bra.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa