Vill hjälpa till i utsatt by – hjälpinsatser från Skellefteå till romernas hemby

”Vi vill hjälpa romerna på plats i Rumänien, då kanske de slipper se tiggeri i Skellefteå som en lösning”. Peter Eriksson, pastor inom Pingstkyrkan, bär på idéer att Skelleftebor ska bygga upp hjälpverksamhet i romernas hemby.

10 mars 2017 08:55

Församlingar i Skellefteå arbetar nu med idén, målet är att starta ett socialt center på plats. En delegation från Skellefteå har besökt byn Netus i centrala Rumänien.

– Vi har insett att det inte blir några framsteg av att romerna är i Skellefteå och tigger. I princip alla de cirka 30 romer som finns i Skellefteå är släkt och kommer från byn Netus. Det som behövs för dessa människor är givetvis en förändring på hemmaplan, säger Peter Eriksson.

Hoppet står nu till att hitta sponsorer. Cirka 70 000 kronor behövs årligen för att driva hjälpcentret. En förening ska startas som ska sköta verksamheten.

– En fadderverksamhet med månadsgivare har vi tänkt bygga upp. Kanske kan vi starta hjälpcentret redan i maj, det är målet.

Bor på soptippar

Pingstförsamlingen i Skellefteå har redan hjälpverksamhet i en annan by än Netus. Nu ska hjälp till byn Netus bli ett alternativ till tiggeri i Skellefteå.

– Många av de utsatta romer som finns i Skellefteå märker ju också att det är svårare att få pengar i koppen. Nu blir det ett alternativ för Skelleftebor, att kunna hjälpa dessa utsatta människor i deras hemland, säger Peter Eriksson som besökt byn Netus vid två tillfällen.

– Misären är stor, vissa familjer bor på soptippar, husen är fallfärdiga, barnen har inga riktiga kläder och många romska barn går inte till skolan. Några har det lite bättre, men flertalet för en ständig kamp för tillvaron.

Nu ska det hjälpcenter som planeras bedriva social hjälpverksamhet, det handlar om läxhjälp, utdelning av matpaket, att lära sig hygien samt exempelvis hur man bygger upp sociala relationer.

Helt klart är att Peter Eriksson är tagen efter besöket i Netus.

– Ja så är det. Hjälpbehovet är enormt stort, nu får Skelleftebor chans att göra en skillnad för dessa utsatta människor, att ge dom alternativ till tiggeriet.

 

Misären i byn är stor

Planerna för hjälp är inte spikade, ska vi sioner bli verklighet måste sponsorer fram. Rektorn på skolan i byn ställer sig positiv till att skolans lokaler får användas för hjälpprojektet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa