Vill att riksväg 95 blir Europaväg

Tre kommunalråd har gjort en skrivelse till ministern om att uppgradera riksväg 95.

9 september 2015 12:00

Riksväg 95 bör skyndsamt uppgraderas till europaväg. Det budskapet skickar kommunalråd i Arvidsjaur, Arjeplog och Skellefteå i en gemensam skrivelse till infrastrukturminister Anna Johansson.

Nyheter i Norr har tidigare berättat att Lotta Åman (S), kommunalråd i Arvidsjaur, i samband med infrastrukturministerns resa på Inlandsbanan för en tid sedan tog upp frågan om uppgradering av riksväg 95 till europaväg. Anledningen är att 95:an är en viktig länk mellan Nordnorge och Sverige och att trafikvolymerna väntas öka när Tjernfjellstunneln är klar.

”Enligt alla undersökningar blir vägen den snabbaste från Nordnorge till Sverige och den förutses bli hårt belastad” skriver Lotta Åman och hennes kommunalrådskolleger Britta Flinkfeldt Jansson (S) i Arjeplog och Lorents Burman (S), Skellefteå, i brevet till infrastrukturministern.

De tre kommunalråden pekar på att 95:an som europaväg hamnar på de europeiska vägkartorna och får en naturlig koppling till E45:an och E4:an i Sverige och med E6 i Norge. Höjd status på riksväg 95 kommer också, enligt skrivelsen, att innebära en ökning av såväl turist- som näringsverksamheten i regionen. De tre kommunerna vill därför  att regeringen skyndsamt påbörjar arbetet att verka för at riksväg 95 uppgraderas till europaväg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa