Metodkök Vilhelmina, som invigdes av kommunstyrelsens ordförande i Vilhelmina Annika Andersson (c), har placerats på restaurangskolan på Malgomajskolan. 2,5 miljoner kronor har investerats i köket som är en del i en långsiktig satsning på gastronomisk utveckling i Norrlands inland.
Tanken är att metodköket ska fungera som en sammanhållande kraft för mathantverkarna i Norrlands inland. I köket finns åtta platser som kan användas av mathantverkare och även nyttjas av eleverna på Malgomajskolans restaurangprogram.
Köket ska också användas i det utbildningsprogram som genomförs i regi av projektet Lapland a Culinary Region vilket drivs av Ulla Blomqvist.
Nu pågår arbetet med att även knyta den norska regionen Helgeland till ett nytt projekt som ska ta vid efter Lapland a Culinary Region. Målet är skapa en konkurrenskraftig gastronomisk region med mat från ishavet till Norrlands inland.
För finansieringen av Metodkök Vilhelmina står Jordbruksverket, Länsstyrelsen i Västerbotten och Vilhelmina kommun.