Metodkök för Norrlands inland invigt

Norrlands inland har nu fått ett eget kök där kockar kan utveckla sitt mathantverk. I tisdags invigdes Metodkök Vilhelmina som tillkommit inom ramarna för projektet Lapland a Culinary Region där aktörer i Norsjö och Malå också finns med.

Vilhelminas kommunalråd Annika Andersson  (c) inviger Metodkök Vilhelmina.

Vilhelminas kommunalråd Annika Andersson (c) inviger Metodkök Vilhelmina.

Foto: Lars Westerlund

Vilhelmina2020-01-23 09:28
undefined
Riksdagsledamoten Helena Lindahl (c) och Vilhelminas kommunalråd Annika Andersson (c) fotas under invigningen av metodköket. Detta under överinseende av bland andra LRF Västerbottens tidigare ordförande Arne Lindström och riksdagsman Isak From (s).

Metodkök Vilhelmina, som invigdes av kommunstyrelsens ordförande i Vilhelmina Annika Andersson (c), har placerats på restaurangskolan på Malgomajskolan. 2,5 miljoner kronor har investerats i köket som är en del i en långsiktig satsning på gastronomisk utveckling i Norrlands inland.

Tanken är att metodköket ska fungera som en sammanhållande kraft för mathantverkarna i Norrlands inland. I köket finns åtta platser som kan användas av mathantverkare och även nyttjas av eleverna på Malgomajskolans restaurangprogram.

Köket ska också användas i det utbildningsprogram som genomförs i regi av projektet Lapland a Culinary Region vilket drivs av Ulla Blomqvist.

undefined
Vilhelminas kommunalråd Annika Andersson (c) inviger Metodkök Vilhelmina.

Nu pågår arbetet med att även knyta den norska regionen Helgeland till ett nytt projekt som ska ta vid efter Lapland a Culinary Region. Målet är skapa en konkurrenskraftig gastronomisk region med mat från ishavet till Norrlands inland.

För finansieringen av Metodkök Vilhelmina står Jordbruksverket, Länsstyrelsen i Västerbotten och Vilhelmina kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!