Hundratals i Vilhelmina hedrade minnet av de som dog av överdoser: ”Jag skulle inget hellre önska än att få tillbaka min bror”

Flera hundra Vilhelminabor samlades till ljusmanifestationen på fredagen. Det blev en känslosam stund med tårar och spruckna röster. Men här märktes också en beslutsamhet – drogerna får inte skörda fler liv, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Göran Kallin förlorade sin bror Robert, som dog av en överdos. "Roberts död får inte tystas ner, vi vill ha en förändring" sa han. Foto: Mia Dahlgren/VK

Göran Kallin förlorade sin bror Robert, som dog av en överdos. "Roberts död får inte tystas ner, vi vill ha en förändring" sa han. Foto: Mia Dahlgren/VK

Foto: Norran

Vilhelmina2019-11-08 23:14
undefined
Flera hundra slöt upp i manifestationen som ordnades för att hedra minnet av de döda. Och för att stå enade i kampen mot drogerna. Diakonen Ulla-Britt Granberg höll i den tysta minuten. Foto: Mia Dahlgren/VK

Ljusen runt den granrisbeklädda cirkeln i Skolparken var många redan innan manifestationen kommit igång. Och ljushavet bara växte.

Flera hundra Vilhelminabor, unga och gamla, samlades för att hedra minnet av de unga män som förlorats till drogerna.

För Jeanette Trogotzon, 22 år, var det självklart att delta i manifestationen.

undefined
Jeanette Trogotzon, 22, säger att droger är mycket vanligt förekommande bland unga i Vilhelmina. Hon har själv försökt hjälpa unga bekanta som fått drogproblem. Foto: Mia Dahlgren/VK

– Det som hänt är fruktansvärt. Det är viktigt att vara med för att visa sitt stöd, för att människor inte ska känna att de är ensamma. Vi är alla ett samhälle, och vi ska stötta varandra, säger hon.

Enligt Jeanette Trogotzon är droger mycket vanligt förekommande bland ungdomar i Vilhelmina. Hon känner unga som fastnat i droger och som hon försökt hjälpa ur missbruket.

– Jag har varit extremt ärlig och sagt vad jag tycker. Just då kanske det inte ger något. Men en person, som lyckades bli ren, kom senare tillbaka och tackade mig för det jag sagt, säger hon.

Precis som många andra anser Jeanette Trogotzon att det är viktigt att samhället vågar se problemen, och att föräldrar och andra blir medvetna om vad som pågår.

Manifestationen inleddes med tal av kommunalrådet Annika Andersson (C) som var märkbart tagen av stunden. Hon talade om att visa respekt för alla känslor som finns i samhället efter de båda dödsfallen: chock, rädsla, sorg, men också frustration och ilska.

– Jag är inte förvånad att det kom så många Vilhelminabor till manifestationen, säger hon till VK efteråt.

– Det är den känsla jag har fått i kön på Ica eller på promenaden hit. Civilsamhället kraftsamlar - och som så ofta är det de ideella krafterna som är starkast.

undefined
Göran Kallin förlorade sin bror Robert, som dog av en överdos. "Roberts död får inte tystas ner, vi vill ha en förändring" sa han. Foto: Mia Dahlgren/VK

Många ögon blev blanka när Göran Kallin, bror till bortgångne Robert, gick upp på podiet med sitt papper.

– Jag skulle inget hellre önska än att få tillbaka min bror, att få krama honom. Men det går inte att gå tillbaka i tiden.

Men, betonade han, broderns död får inte tystas ner. I stället måste man våga prata mer om drogproblemen och den psykiska ohälsa som ligger till grund för många missbruk.

– Vi vill skapa en förändring. Det måste bli ett stopp på det här, sa han.

Manifestationen slutade med att Lena Magnusson och Carolina Lidström spelade och sjöng låtarna Hallelujah och Knocking on heavens door. Inget öga var torrt bland åhörarna.

– Det var jättejobbigt, sa Lena Magnusson. När jag tog sista tonen kände jag att jag inte hade klarat en till.

Mia Dahlgren/ Västerbottens-Kuriren

undefined
Lena Magnusson sjöng Hallelujah och Knocking om heavens door. "Det var jättejobbigt", säger hon. Foto: Mia Dahlgren/VK
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!