Högar med brädor, möbler och bråte som slängts på en privat tomt och sedan lämnats upprör boende på ett villakvarter i Vidsel. Nu har ett klagomål, signerad av drygt 70 personer, lämnats över till Älvsbyns kommun.
Tomten ligger centralt i ett av Vidsels villakvarter, med angränsande tomter nära intill. Då ägarna inte visat några tendenser till att städa upp har boende därför tagit kontakt med kommunen.
Sven Ussling är den som överlämnat listan till miljönämnden. Han driver ett fastighetsbolag på orten, där han hyr ut angränsande fastigheter till både turister och företagskunder. Nedskräpningen påverkar möjligheterna till uthyrning negativt, dels på estetiska grunder, men främst då nedskräpningen medför fara för husdjur och barn.
– Jag kan inte hyra ut till turister och barnfamiljer. Det handlar inte bara om utsikten, utan främst om en fara för barnen. Det finns vassa föremål och glas på tomten. De kan skada sig om de råkar leka på gården, säger han.
”Varit problem i flera år”
Boende i området vittnar om långvariga problem med tomten i fråga, men att det nu blivit värre. Under våren revs inredningen i huset ut och har sedan dess lämnats på tomten. Sedan i maj syns inga ägare till, och både dörrar och fönster till fastigheten har stått öppna.
– Det har varit problem i flera år, men sedan i våras har det blivit värre, berättar Sven Ussling.
Många grannar har drabbats negativt genom att skräp blåst från tomten och därför hamnat i deras trädgårdar.
– När inga löv fanns på träd och buskar blåste det bråte rakt in på andras gårdar. Vi är flera som drabbats av detta, berättar Birger Bergman, vars hus gränsar till den nedskräpade tomten.
Drabbats negativt
Samtliga boende på kvarteret som PT talar med uppger att de drabbas negativt av förhållandena på den omtalade tomten.
– Vad händer med miljön, det är ju något man måste ta i beaktande, säger Laila Pettersson, närboende.
Sven Ussling menar att förhållandet på tomten och medföljande faror för barn och djur påverkar hela bygden negativt.
– Jag vill att Vidsel ska vara en ort att vara stolt över, att turister och bybor ska tycka att det är fint och att de ska trivas här, säger han.
– Jag förstår att kommunen har begränsningar i vad de kan och får göra, men det finns också en miljöaspekt att ta hänsyn till. Där tycker jag att kommunen har ett ansvar att hjälpa till med att hitta en lösning, fortsätter han.
Simon Olofsson//Piteå-Tidningen