USA får tillgång till militärbas i Vidsel

Sverige och USA har undertecknat ett militäravtal som innebär att USA får tillgång till 17 svenska militära baser. En av baserna är den som ligger Vidsel. "Låt mig vara väldigt tydlig. Det här handlar inte om att upprätta några utländska permanenta baser, och det handlar inte heller om att ta in kärnvapen på svensk territorium", säger försvarsminister Pål Jonsson (M).

Försvarsminister Pål Jonsson (M) är tydlig med att försvarsavtalet med USA inte handlar om att det ska tas in kärnvapen. "Det är tydligt att avtalet bygger på svenskt samtycke och vi är ett suveränt land i fred och krig", säger han.

Försvarsminister Pål Jonsson (M) är tydlig med att försvarsavtalet med USA inte handlar om att det ska tas in kärnvapen. "Det är tydligt att avtalet bygger på svenskt samtycke och vi är ett suveränt land i fred och krig", säger han.

Foto: Emil Larsson

Vidsel2024-05-19 09:00

I december 2023 undertecknade Sverige och USA ett bilateralt militäravtal kallat Defense Cooperation Agreement (DCA). Avtalet innebär större friheter för amerikanska soldater att verka på svensk mark än vad som regleras via Natomedlemskapet. Då försvarsministern besökte K4 i Arvidsjaur hänvisade han att Norge redan har ett och att Danmark och Finland är på väg att teckna sådana avtal. Även de baltiska länderna, Polen, Tjeckien och Ungern har avtal med USA.

Norge skrev under sitt avtal förra året. Där nämns det totalt fyra baser som USA får tillgång till och i det svenska avtalet är det 17 militära baser. I Norrbotten handlar det om baser i Boden, Kiruna, Luleå och i Vidsel.

– Det handlar inte om några Nato-baser utan det är svenska baser som amerikanska soldater kan få tillträde till att samöva. Redan i dag är det en internationell övningsverksamhet där, men det kommer sannolikt öka, säger Sveriges försvarsminister Pål Jonsson (M) till Piteå-Tidningen.

undefined
Vidsel är en av baserna som amerikanska soldater får tillträde till i och med DCA-avtalet. (Arkivbild)

Under förra veckan lade regeringen fram sitt förslag till ett militärt samarbetsavtal med USA till riksdagen.

– Vad jag förstår kommer det att bli en debatt och beslut den 18 juni. 

Vad skulle det här kunna innebära för Vidselsbasen?

– Redan i dag är det många förband som är här och övar, men det är klart att med DCA-avtalet så kan det förenklas och förbättras. Ytterst är avtalet viktigt för svensk säkerhet för det skapar bättre förutsättningar för att tidigt få stöd av USA i händelse av krig, säger Pål Jonsson (M) och fortsätter:

– Det kan exempelvis handla om förhandslagring av materiel och drivmedel. I stället för att transportera den över Atlanten så kan den finnas här tidigare. Det blir avskräckande då det skapar en trovärdighet.

undefined
NSD:s politiska redaktör Veronica Palm är kritisk mot försvarsavtalet med USA. "Låt det sjunka in. Vi ger utländsk militär, världens största militärmakt, tillträde att fritt operera i hemlighet inne på våra militärbaser", skriver hon i en ledare.

I en intervju med Sveriges Radio öppnade statsminister Ulf Kristersson (M) för placering av amerikanska kärnvapen i Sverige om vi befinner oss i krig. En som är kritisk till uttalandet och DCA-avtalet är NSD:s ledarredaktör Veronica Palm, som tidigare varit riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

"Låt det sjunka in. Vi ger utländsk militär, världens största militärmakt, tillträde att fritt operera i hemlighet inne på våra militärbaser. De lyder heller inte under svensk lag inne på området", skriver hon i en ledare på NSD, och fortsätter:

"Och så det där med kärnvapen. Norge och Danmark har i sina DCA-avtal skrivit in ett undantag mot kärnvapen på anläggningarna. Finland har ett nationellt förbud som det hänvisas till i sitt avtal. Sverige gör inget av detta".

Försvarsminister Pål Jonsson (M) svarar på kritiken varför inte regeringen skrivit några undantag för kärnvapen:

– Låt mig vara väldigt tydlig. Det här handlar inte om att upprätta några utländska permanenta baser, och det handlar inte om att ta in kärnvapen på svensk territorium. Det är tydligt att avtalet bygger på svensk samtycke och vi är ett suveränt land i fred och krig. Det är alltid Sverige som avgör vilket försvarsmateriel som tas in på vårt territorium. Genom DCA-avtalet måste USA informera oss innan om man tar in någonting, men också när, vad och hur mycket man tar in. Det kommer inte handla om kärnvapen utan det kan handla om drivmedel, ammunition förnödenheter och sådana saker, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!