Hotell Storforsens vd Jens Hardegård var som PT berättat rätt upprörd under måndagen, då han fått klart för sig att räddningstjänsten inte skulle rycka ut och med militärens hjälp försöka spränga bort den ispropp som av allt att döma bildats vid Bredselholmarna, en kilometer nedströms hotellet. En översvämning som hotade hotellet.
Ledningen beslutade då att göra vad den kunde för att skydda fastigheten genom att leja ett företag att bygga en skyddsvall mellan vattnet och huset.
Under tisdagen startade det arbetet programenligt och beräknades vara klart under eftermiddagen/kvällen. Hardegårds frustration hade också lindrats betydligt.
– Jag har släppt det där nu, de har sin byråkrati och sina regler och jag orkar inte hålla på och argumentera mer, sa han då PT ringde upp.
Torbjörn Johansson, räddningschef för Piteå och Älvsbyn, pratade gärna om händelserna vid Storforsen. Han menade på att räddningstjänsten ingalunda bara avfärdat saken, varken nu eller tidigare.
– Vi fick höra om det här i torsdags, då skickade vi upp två man med en drönare som följde älven från hotellet och nerströms mot Bredsel, berättar han och fortsätter:
– I det läget bedömdes det inte vara ett fall för räddningstjänsten, men vi kontrollerade också med militären – som sprängt där 1998 – om den kunde försöka göra om det.
Enligt Johansson var militärerna inte helt avvisande, men ändå rätt tveksamma.
– Söndag var vi tillbaka på platsen igen och kunde då se att avståndet från vattnet till hotellet var cirka tio meter och 6–7 decimeter i höjd, det fanns då inget akut behov av ingripande, vilket är en förutsättning för vårt uppdrag, säger han.
Under måndagen fortsatte räddningstjänstens dialog med fastighetsägaren om eget ansvar och om att vidta åtgärder för att skydda sin egendom, berättar Johansson. En dialog som hotelledningen uppfattade som ett blankt "nej, ni får ingen hjälp".
Men så är det inte, menar räddningschefen.
– Nej, vi följer utvecklingen vid Storforsen och har fortsatt en dialog både med fastighetsägaren och med länsstyrelsen, MSB och militären. Vi har fått klart för oss att det kanske inte är en ispropp, men att det är ganska trångt där vid holmarna och spränger man då på fel ställe kan man förvärra alltihop, då kan det blir ännu mer trångt, säger Torbjörn Johansson.