Nicola Foleher flyttade med familjen till Vebomark

Familjen flyttade från England till Vebomark 2020. Nicola Foleher är konstnär och bloggerska och hon blir nu krönikör på engelska i Norran. ”Den här möjligheten känns bara – wow”, säger Nicola Foleher.

Vebomark 15 maj 2023 07:00

 

LÄS FÖRSTA KRÖNIKAN: "Nicola Foleher: Kindest town on earth? How Skellefteå won our hearts"

 

Familjen består av Nicola, maken Johathan, barnen Isabelle och Lucy samt hunden Kya. De flyttade från West Yorkshire i England till Vebomark i december 2020.

Och nu kommer Nicola att skriva krönikor på engelska. Texterna kommer naturligtvis att publiceras under satsningen Norran english men även i papperstidningen. Där vill hon bland annat dela med sig av den livsförändring familjen gjort och den skönhet hon hittat i omgivningarna.

– Vi bestämde oss att vi ville flytta till norra Sverige. Vi tittade på internet, pratade via Facebook och kom sedan i kontakt med en kvinna på Engelska skolan i Skellefteå. Vi fick veta hur härligt det var i Skellefteå, så vi började titta på området.

– Vi ville leva på landet och med naturen nära inpå, gärna med en lada på gården och skog och mark intill. Vi fick en länk om ett hus i Vebomark som såg underbart ut. 

På grund av pandemin kunde familjen inte åka till Sverige och titta på huset, utan de hade kontakt med mäklaren via mejl. 

– Sedan såg hon som ägde huset att vi letade efter en fastighet och kontaktade oss. Det var bara meningen att det skulle bli Vebomark.

Tanke var att flytta påsken 2020, men det blev i december. 

– Det var första gången vi kom till Sverige och såg huset i verkligheten, det var spännande.

undefined
Familjen Foleher, Nicola, Jonathan, Isabelle och Lucy samt hunden Kya.

Och familjen är helnöjda.

– Min man uppskattar verkligen ladan, hans mancave, säger Nicola och skrattar.

Jonathan tycker om naturen och är mycket ute, campar och vandrar. Barnen kan cykla fritt på vägarna, gå hundpromenader och i skogen.

– Vi var lite oroliga att det skulle vara lite långt ut på landsbygden för barnen, men jag, Jonathan och barnen trivs jättebra. I England ökade brottsligheten och det var stressigt och tätt bebyggt, här finns friheten.

Hon har startat ett företag – Nordnic Illustration and art – i Sverige. Här är inriktningen illustratör och konstnär.

– Jag har alltid varit kreativ och livsstilsförändringen öppnade upp för att kunna sälja konst. Nu vill jag dela kärleken till Sverige och särskilt Skellefteå med världen genom mina konstverk och bloggar.

undefined
Barnen Isabelle och Lucy Foleher trivs väldigt bra i Vebomark.

I England drev hon också företag, två stycken närmare bestämt.

– Jag jobbade främst med behandlingar, massage och holistisk terapiverksamhet. Men alla terapeuter var ju tvungna att sluta med sin verksamhet under pandemin. Jag hade mottagningen i hemmet. I det andra bolaget var det under pandemin mer konst och hantverk för hemmet och en del privata uppdrag.

Hon har också en del framtidsdrömmar.

– Jag skulle älska att få skriva och illustrerar en bok, möjligen om naturens olika skeden under ett år med djur och växtlighet. Det kan då kanske bli en mysig bok för barn.

Hon har sedan några månader tillbaka en arbetsplats i TGN.

– Jag jobbade först hemifrån, men det blev lite besvärligt med restider och olika scheman för barnen på Engelska skolan. Först försökte jag sitta och jobba på biblioteket, men sedan fick jag veta att det fanns plats ledigt i TGN.

undefined
Ett av Nicolas konstverk på trä.

Jonathan arbetar fortfarande för samma telekombolag han var anställd på i England.

– Han var på väg att säga upp sig men då sa företaget att det hade ju gått så bra att jobba hemifrån under pandemin att det skulle ju även fungera i Sverige.

Hon berättar också en nyhet.

– Vi hoppas kunna köpa ett annat hus snart. Där skulle vi vilja starta upp semesteruthyrning via Airbnb. Vi vill att folk ska komma hit, känna lugnet och njuta av naturen året runt.

Fakta

Namn: Nicola Foleher, 43 år.

Familj: Maken Jonathan, 50 år, och barnen Isabelle, 13, och Lucy, 11, samt hunden Kya.

Bor: Vebomark sedan 2020.

Yrke: Konstnär, illustratör och bloggare.

Aktuell: Ny engelsk krönikör.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa