Det är en vacker sommardag och då damerna, som dagen till ära har klätt sig i färggranna klänningar och vackra hattar, har satt sig till bords så inleder Anette Nyström med att sjunga och spela kaffevisan. Därefter kommer servitörerna med kakfaten som är fyllda med olika sorters småkakor, långpannekakor, sockerkakor och bullar.
– Det är inte så lätt att välja bland så mycket gott, hörs någon säga.
Anette Nyström, som är initiativtagare till kafferepet och som haft hjälp av Sofia Vallgren att ställa iordning inför dagens arrangemang, berättar samtidigt som hon visar en kaffekopp med blommor och guld runt kanterna, att den vackraste kaffekoppen är utsedd.
– Den som innehar rollen som äldst i sällskapet ska få dricka kaffe ur det här fina porslinet.
Efter en stund blev det klart att Anita Bodén skulle få lite extra guldkant på dagen.
– Så gott det här ska bli, säger Anita glatt.
Det är en uppsluppen stämning och mellan klirren i kaffekopparna så pratas det runt borden.
– Jag minns att min mamma var på symöten som liknade kafferep. På bondska kallades det att man gick ”gaalmela”, säger Katrina Rönnblom och förklarar att mötena hölls gårdarna emellan och att det alltid var frun i huset där symötet hölls, som var värdinna.
– Symötena var ett tillfälle för kvinnorna att umgås med varandra utan män och barn. Det var nytta med nöje.
Damerna blir serverade påtår och det hämtas någon kaka till. Pia Löfgren Klockljung och Mats Klockljung från Hattmuseet i Burträsk, är på plats för att berätta om hattens betydelse och för att visa delar ur sin samling.
– Man kan se att folk med hatt är lite lyckligare, säger Mats klockljung under tiden som några av damerna går fram på catwalken, som för dagen är några långa trasmattor.
Ida Strömbro och Barbro Strömbro passade på att prova olika hattar.
– Det här är som ett lättsamt rollspel och det är kul att det är fokus på kvinnorna, säger Ida och Barbro fortsätter:
– Det känns lite lyxigt!
Det minglas i trädgården och det pratades om kaffetåren och påtåren.
– Tredje påfyllningen kallas tretår och krusar man till sig en fjärde kopp, så kallas det krusetår. Därefter blir det pintår, säger Anna Allard och förklarar att då blir det pinsamt och skämmigt.