Det är fredag i Vebomarks byaskola, men inte vilken fredag som helst. Efter lunch dukas fyra prinsesstårtor fram ur det lilla skolköket. Anledningen: Skolan har gått vidare till final i Vi i Femman och det ska firas.
Hos femteklassen, huvudpersonerna bakom bedriften, är dock tårtvalet inte populärt eftersom marsipan inte är en favorit.
– Man tycker ju att det kunde ha frågat oss först innan de bestämde.
För Vebomarks del var det tio år sedan skolan senast gick vidare från utslagsronden till den lokala finalen och kampen om att få ställa upp i den tv-sända tävlingen. Vissa år har skolan helt enkelt inte haft nog med elever för att klara uttagningskraven.
– Det är inte alla år vi har fem årskursfemmor, och då kan vi inte vara med. Fem elever är minimumgränsen för att ställa upp med ett lag, säger Roland Vikberg, lärare och klassföreståndare för finalisterna.
I Vebomarkskolan går alla elever i samma klass. Den så kallade ”fyrsexan”. Det är ganska unikt att tre klasser går tillsammans, men med lite pusslande får skolan det att fungera. Ofta leds lektionerna av två lärare så att klassen kan delas utifrån vilken nivå eleverna befinner sig på.
På fredagar efter lunch tittar de på Lilla Aktuellts nyhetssändning och varje vecka gör klassen nutidsorientering. Poängen räknas ihop årskursvis och det visar sig att eleverna i femman har bäst medelvärde på hela skolan.
– De är allmänbildade och intresserade. Det finns mycket material man kan träna med inför Vi i Femman. Vi har dock aldrig gjort det, men vi har kommit med ändå, säger Roland.
Alla klasser representeras av en tjej och en kille. För Vebomark tävlar Toril Svenlin Nygren och Maximiliam Karlsson.
Maximiliam, eller Max som han kallas, är intresserad av datorer, både datorspel och programmering. Han erkänner att han är lite spänd inför finalen.
– Jag är lite nervös för att det kommer att vara live, säger han.
För Toril är det samhällsfrågor som är mest intressant, och framförallt frågor om klimatet. I skolan tycker hon mycket om biologi och särskilt evolutionsteorin.
– Men historia är mitt favoritämne. 1600-talet är mest intressant för det hände så mycket då. Både häxbränningar och massa krig. Sverige förändrades så mycket under den perioden, säger Toril.
Finalen går av stapeln vecka 11 och 12 i Umeå. För Vebomarks del blir den första kvartsfinalen på onsdag den 13:e mars, klockan 10.00. Skolan har lämnat in en förfrågan om inte hela fyrsexan får komma och heja på sina klasskompisar i och med att de är så få elever.
En svårighet i finalen är att eleverna själva ska skriva svaret på frågorna till skillnad från i uttagningen där det var kryssfrågor.
– Men jag har lagt in åtminstone en lektion där de får träna inför finalen, berättar Roland.
Skolinspektionen var nyligen på besök och gav skolan höga betyg i både trygghet och jämlikhet, något som Roland tror ligger bakom finalplatsen.
– Trygghet är en viktig grund för inlärning, och jag tror det är något som utmärker just vår skola i och med att den är så liten.