Vattenproblemen på Arvidsjaurs flygplats: ”Det kan ha varit länge”

Den misstänkta föroreningen av PFAS inne i Arvidsjaurs samhälle visade sig vara falskt larm, men ute på Arvidsjaurs flygplats kvarstår problemet.

5 september 2018 11:53

Just nu drivs ingen restaurang ute på flygplatsen, den drar inte igång förrän 1 november när charterturismen och biltestverksamheterna börjar starta upp. Så det som i dagsläget påverkas av situationen är dricksvattnet.

– Så det kommer vi att hitta någon lösning på. Vi kommer givetvis också försöka hitta om det finns något läckage någonstans som vi kan lokalisera, var det kommer ifrån. Det kommer vi att starta med på en gång. Förmodligen kommer någon sorts konsult anlitas för de sakerna. Men vatten för vår personal är inga problem. Vi har vattentankar så det är lugnt, säger flygplatschef Ralf Lundberg.

Provsvar visar på höga halter av PFAS, 2000 nanogram/liter. Redan vid 90 nanogram måste åtgärder göras. När de på flygplatsen först fick höra om de höga halterna av PFAS funderade man främst på att det aldrig tagits något sådant prov förut.

– Vi har inget att spåra bakåt. Har det varit mer? Har det varit mindre? Det kan ha varit länge, det har man ingen aning om, säger Lundberg. Han säger dock att det inte finns någon oro bland flygplatsens personal om att föroreningen kan ha funnits i dricksvattnet en längre tid.

Vad händer nu?

– Vad som händer är att vi ska försöka undersöka och se om vi hittar något som kan vara källan till detta, men vi vet inte det idag och kan inte se det rakt av. Men förhoppningsvis kommer det fram när vi undersöker. Det går också sätta in rening på vattenverket också och det blir väl kanske den åtgärd som kommer att göras i första hand.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa