Vattengympa med korvar tränar balansen

På måndagen är det många glada miner på badhuset i Byske. Drygt ett 40-tal seniorer vill testa olika sorters aktiviteter.

26 januari 2016 08:00

Det är Må bra-gruppen i Byske som satt ihop programmet för inspirationsdagen. Gruppen delas in i två och det ena gänget får börja med balansvattengympa, det andra gänget går ned i källaren för en omgång med boule.

Se också: TV: Badföreståndarens tips till seniorer – tre bra övningar

Görel Eklund, som dels är sammankallande i Må bra-gruppen och dels badmästare på badhuset, håller i balansgympapasset. Det blir övningar som tränar bålstabilitet, till exempel ritar de åttor i vattnet med en fot i taget och sparkar långa tag framåt och bakåt.

Sedan tar de fram flytkorvar som de ska hålla balansen på. Först ska den placeras mellan benen, efter det blir det lite svårare då de ska sitta på korven i vattnet. Slutprovet är om deltagarna sedan smidigt kan genom ett sorts hopp i vattnet byta från sittställningen till att stå på korven mot bassängbotten. För många skuttar korvarna iväg åt olika håll, men till slut står Ingemar Ölvebring stabilt på sin korv och jublar.

Efter badet byter de och spelar boule. Senare ska de få testa på det nya gymmet. Pär Antonsson, som är badföreståndare och även områdeschef för Byske fritid, berättar att när det blev bestämt att Byske hockeys lokaler skulle rivas tog han över en del gym-utrustning. Det nya gymmet invigdes 16 januari.

– Vi kan inte stå och vänta på att de privata aktörerna etablerar sig här. Nu har vi utökat från 30 till 120 kvadratmeter, säger han och ler.

Vi träffar Zaher Nahlawi som är i gymmet och tränar bänkpress. Han är glad att badhuset byggt ut gymdelen.

– Här finns nya maskiner och allt man behöver, säger han.

Även senioren Kjell Mikaelsson tror att han kommer att nyttja gymmet mycket framöver.

– Det var också kul att vi fick testa vattengympa, jag kan absolut tänka mig att gå på något sådant pass. Dessutom brukar jag gå på spinning två gånger i veckan.

Gubbarna följde

Solveig Forsberg och Birgitta Holmlund säger sig också ha fått en nytändning.

– Ja, absolut. Jag känner mig väldigt inspirerad. Jag brukar köra vattengympa i vanliga fall men det var kul att testa det andra också. Roligt också att gubbarna följer med, det ska de ha en eloge för, säger Solveig Forsberg.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa