Folkhälsomyndighetens rapporter för vintern 2020–2021 visar att det inte blev någon sjukdomssäsong alls för virussjukdomar som bland annat calicivirus (vinterkräksjuka) som vanligtvis sprids under vintersäsongen. Den uteblivna sjukdomssäsongen berodde på att åtgärderna för att minska spridningen av covid-19 även minskade smittspridningen av virus som annars brukar drabba många svenskar.
– Under pandemin har vi inte träffats i samma utsträckning och därmed inte blivit exponerade för bland annat vinterkräksjuka som vi vanligtvis blir. Det är väldigt sannolikt att det gjorde att få drabbades av vinterkräksjuka, säger Therese Thunberg.
Säsongen för vinterkräksjuka pågår normalt mellan november och april, med en topp under januari-februari. I år har ovanligt många rapporter inkommit märkvärdigt tidigt, förklarar Therese Thunberg.
– Till skillnad från covid-19 är inte vinterkräksjuka en anmälningspliktig sjukdom. Därför har vi inga exakta siffror på antal drabbade. Men utifrån de rapporter vi fått in kan vi se att det har skett en stor ökning.
Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus och sprids mycket lätt. Trots att det är en relativt ofarlig och kortvarig sjukdom kan nog de allra flesta som drabbats intyga att det är en långt ifrån trevlig upplevelse. Illamående, kräkningar, ont i magen, diarréer, ont i kroppen, feber och huvudvärk är vanliga symtom.
För att minska risken att bli smittad finns det vissa råd som är viktiga att tänka på, berättar Therese Thunberg. Först och främst är det bra att vara noggrann med handhygienen.
– Precis som under pandemin är det viktigt att tvätta händerna ofta och noggrant, med tvål och vatten.
Men den som har sjukdomssymptom kan smitta andra även vid god hygien.
– Stanna alltid hemma från jobbet, skolan, eller förskolan vid kräkningar eller diarré.
Inkubationstiden är 12–48 timmar. Smittade personer kan sprida smitta under flera dygn efter att de har tillfrisknat. Smittrisken anses dock vara störst de närmaste dygnen efter man insjuknat. Barn ska vara pigga och kunna äta normalt utan att kräkas eller ha diarréer innan de återgår till barnomsorg.
– Misstänker man vinterkräksjuka hos sitt barn är det viktigt att försöka hålla barnet och även syskon hemma om den möjligheten finns, säger Therese Thunberg.