Västerbottens vaccinationsplan håller

Västerbottens vaccinationsplan påverkas inte nämnvärt av att Astra-vaccinet inte kan ges till fler än 65-plussarna. ”Vi hade planerat för att få Astra-vaccin under sommaren, men det var i liten utsträckning”, säger Ronny Lestander, vaccinationssamordnare i Region Västerbotten.


Länsborna uppmanas att inte boka om- eller av sin vaccinationstid.

Länsborna uppmanas att inte boka om- eller av sin vaccinationstid.

Foto: Johan Nilsson/TT

Västerbottens län2021-04-21 21:45

Astra Zenecas vaccin Vaxzevria kommer inte att ges till personer yngre än 65 år. Rekommendationen påverkar inte minst de 180 000 personer i Sverige, under 65, som fått en första dos av Astras vaccin.

– I Västerbotten handlar det om runt 6 000 personer, framför allt vårdpersonal, som har fått en första dos av Astra Zenecas vaccin, säger Ronny Lestander, till VK. 

De flesta av dessa personer vaccinerades under februari, under den period när det inte fanns några rekommendationer om att Astra-vaccinet inte skulle användas för denna åldersgrupp. 

– Dessa personer kommer att erbjudas en andra dos av antingen Pfizer eller Moderna. Den andra dosen ska ges 12-15 veckor efter att de fick den första dosen, då av Astra-vaccinet, berättar Ronny Lestander.

Ännu återstår frågetecken kring Janssens vaccin, där den Europeiska läkemedelsmyndigheten har hittat en möjlig koppling till sällsynta blodproppar. Besked om användningen av Janssens vaccin i Sverige väntas komma inom några dagar.

– Janssen bygger på samma teknik som Astras vaccin. Det skulle kunna bli samma rekommendationer när det gäller Janssen, som för Astra, säger Ronny Lestander. 

VK skriver också att något som är ett allvarligt bekymmer i Västerbotten, och som i värsta fall kan riskera att försena processen med vaccinationerna, är att en hel del personer bokar fler än en vaccinationstid. 

– De kanske får en tid för vaccination om tre dagar, men fortsätter att söka en tidigare tid. När de hittar en sådan så ska de avboka den senare tiden. När de då ringer återbud tar det tid i telefon för personal, och leder till fördröjning för andra som söker tider, säger Ronny Lestander. 

Han uppmanar bestämt västerbottningarna att inte agera på det sättet. 

– Dubbelboka inte! Håll inte på med att om- och avboka. Ändra inte heller tiden du fått för den andra dosen, om det inte finns ett extremt angeläget skäl till detta, som att du ligger på sjukhus, säger vaccinationssamordnaren, till VK. 

Hittills har vaccinationstider kunnat fyllas. Men Ronny Lestander påminner om att leveranser och hållbarhet för vaccin sker enligt ett givet schema där logistiken är central. Om de då kommer sena avbokningar exempelvis så finns risk för att doser inte kan användas.

– Om inte folk slutar dubbelboka, om- och avboka, så finns risk för att processen kommer att ta längre tid, och den kommer att ta mer resurser och personal i anspråk, säger Ronny Lestander. 

Catarina Saha/VK 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!